Life of Richard Parker

Anlatıcımız, kağıt üzerinde hikayenin sahibi ve filmin (daha öncesi ktabın) orijinal ismi Life of Pi’nin sahibi Piscine Molitor “Pi” Patel. Bu gerçekle ne kadar yaşayabilirsiniz bilemiyorum ama benim için iki saatlik filmin ilk 45 dakikasını falan kapsar herhalde.

Uzun halini kendisinin de pek sevmediği ışığında Pi ile devam edelim. Pi Patel ve ailesi, Hindistan’da sahibi oldukları hayvanat bahçesini satıp/savıp Amerikan rüyasını teğet geçebilecek, biraz da zorunluluklarla yoğrulmuş sebeplerin ışığında Kanada’da yaşamaya karar verirler. Sattıkları hayvanları da yanında götürdükleri eksantrik bir gemi yolculuğuna çıktıklarında küçük Pi’ın fırtınalı bir gecede kabına sığamayan benliği, onu kısa süre içinde batacak geminin güvertesine taşır. Sonrasıysa tamamen kaybedilmiş bir aile ve fıkralardan bozma, filikada 16 yaşında bir çocuk, bir zebra, bir maymun ve en önemlisi bir bengal kaplanının hayatta kalma mücadelesi..

Life of Pi bu kadar ve filmin yarısından kısa bir bölüm. Bu noktadan itibaren bayrak Life of Richard Parker’da. Richard Parker? Hımm söylemekte geciktim mi bilmiyorum, filikadaki bengal kaplanının ismi. Vahşi bir kedi olarak, kendi öncelikleri, eğitilebilme sınırları, bencilliği, çıkarcılığı ve daha bir çok felis domesticus’larla benzerlik gösteren kedi davranışları.. Bu noktaya kadar sıkılarak geldiyseniz ve kalbinizde kedilere biraz yer varsa filmi kurtardınız demektir. Sahip olduğu güç ama buna karşın doğa karşısında ufak bir kediden bozma kaçarak saklanmalar, dalıp gitmeler derken o meşhur kedi izlerkenki elde olmayan gülüşünüzü takınabiliyorsunuz Richard Parker’ın tepkilerinde. Zaten hikayenin tamamı ile biraz gereksiz kaçan inanç vurgusu da Pi Patel’ın yardımcı rolüyle birlikte Richard Parker üzerine kurulu.

İzlenir mi? İzlenir. Ödül alır mı? Alır. Ama çok derin düşünmeyin. İki saatlik bir dinlenme/rahatlama eşliğinde 85. Oscar Ödül Töreni Fransızlığınızı atmanıza bir nebze yardımcı bir film. Hindistanlı İngilizcesi ile şivenizin zehirlenme ihtimali de cabası 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir