OS X Mountain Lion

Snow Leopard’la geçen yaklaşık 1,5 senenin ardından küçük bir işletim sistemi yenilemesinin zamanı geldiğini hatta geçtiğini kabul etmemek imkansız olurdu herhalde.

Evet, evet biliyorumm, arada Mac OS X Lion gibi bir işletim sistemi daha vardı ama nasıl derler; geçişler zordur diye.. Mac’lerin iPhone, iPad ve Apple TV gibi cihazlarla tek kelimeyle bütünleşme sürecini kapsayan iCloud sürecinin de geçiş evresi Lion, meyveleri sorunsuzca yeme süreci ise Mountain Lion’dı. Lion’ın ilk sorunlarını duyup direk Mountain Lion’a geçiş yapma gibi bir riski aldığım için şu an çok mutluyum.

Mountain Lion’ı nasıl tanımlarsın diye sorsanız tek cümleyle içine iPad kaçmış Mac derdim. Sağ taraftaki notifications, ekranı tek kelimeyle iPad arayüzüne çeviren ve uygulamalara kolay ulaşılmasını garanti eden Launchpad, FaceTime ve diğer bir dolu iOS uyarlaması da zaten bundan fazla bir tanıma ihtiyaç duymuyor.

Ama baştan beri deyip duruyorum ya; bu işletim sisteminin kilit noktası iCloud. Bir düşünsenize, iPhone’da bir fotoğraf çekiyorsunuz ve nerede olursanız olun o fotoğraf anında Mac’inizdeki (ve iPad gibi diğer alet/edavattaki) yerini alıyor. Kablo, akratma dertleri veya manuel hiçbir şey yok.. Bu, gerçekten büyük bir kolaylık. Aynı şeyler notes ve reminders için de geçerli. Yani herhangi üç cihazdan birinde yaptığınız bir düzenleme ve/veya ekleme, diğerlerinde de otomatik olarak gerçekleşiyor ve hangisinden ulaştığınızın önemi olmayışçasına sürekli güncel içeriğe ulaşabiliyor/yenilerini ekleyebiliyorsunuz. Kuşkusuz internet teknolojisinin gelişmesiyle bunun sonraki adımı sabit hard disklere ihtiyacımızın olmaması gibi bir noktaya gidiyor ki Apple, iCloud ile birden fazla koldan bu işe çok sıkı bir şekilde şimdiden tutunmuş durumda.

Son olarak kuruluma da değinmek istiyorum.. Snow Leopard veya Lion hangisine sahip olursanız olun, Mac App Store’dan 20$ gibi bir ücrete edinebiliyorsunuz Mountain Lion’ı. İşletim sistemi kurmak deyince formatlar, yedeklemeler vs gelirde durur akla.. OS X’de (“x” değil “ten” :)) ise inen 4GB’lık .dmg uzantılı dosyaya çift tıklamaktan ibaret bu işlemler. Kalanı güncelleme gibi bir şey. Windows’tan beri bu işi yapmamış biri olarak 500 GB’tan fazla veriyi yedeklediğim için pişmanlık duymama yeterli bir kolaylık olduğunu söyleyebilirim. Bununla birlikte temiz kurulum ısrarcıları için de OS X Mountain Lion, en az 8GB’lık bir USB bellek veya DL DVD üzerine bootable hale geririlebiliyor. Mac açılırken bu medyayla birlikte option tuşuna basılı tutmanız, kurulumun başlaması için yeterli.

Dediğim gibi Lion bazı hataları barındıran bir geçiş işletim sistemiydi ama Mountain Lion’la Apple, iOS entegrasyonu dahil birçok görevi başarıyla yerine getirmişe benziyor. Snow Leopard rahatlığını yeniliklere, hiç de ekstra sistem ihtiyacı duymadan değiştirme zamanıdır sevgili Mac kullanıcıları. Hepinize iyi dağ aslanları dilerim 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir