Beş buçuktan altı

iOS 6; Apple’ın 2012 sonbaharında tanıtacağı işletim sistemi hafta içerisinde görücüye çıktı..

Öncelikle 5’ten 6’ya geçiş gibi güncellemelerde (ki major upgrade olarak da anılır bunlar) işletim sistemi güncelleme havasından çıkıp tamamen yeni bir yöne yol alır. Bunu elbette bir yere kadar bekleyebilirsiniz ve genelde beklentilerin bittiği noktada o ürün/hizmet de piyasadan silinmeye başlar. iOS 6 bu noktada Google Maps yerine Apple’ın TomTom ortaklığındaki kendi harita uygulaması dışında (ki bunun da Apple ve Google arasında her geçen gün çirkinleşen rekabete bağlıyorum) somut bir “değişim” içermiyor.

Telefon uygulamasında birkaç kolaylık, Twitter gibi Facebook’un da işletim sistemine tam entegrasyonu, uzun süre sadece ABD’de işe yarayacak birkaç ödeme kolaylıkları, gece için rahatsız etmemek üzere tasarlanmış bir ne desem; tercih (Nokia Türkçesi hala dilimizde), Siri gibi tüm dünyaya hitap etmeyen bir beta asistanın kazandığı yenilikler ve Notification Center’a eklenen Twitter/Facebook kısayolları..

Sorarım size bunlardan hangisi yeni bir işletim sistemi sürümü oluşturmaya yeter? 5.5 diye piyasaya sürseler ne güzel der miydik? Derdik.

Birde destek meselesi var tabi. iPhone 3GS ve sonrası, iPad 2 ve sonrası ile son çıkan iPod touch (late 2010/dördüncü jenerasyon oluyor galiba) iOS 6’ten faydalanabilecek amaaa! Aması önemli çünkü özellikler bir hayli kısıla kısıla geçmiş modellere iniyor. iPhone 4S muhtemelen iOS 6 ile birlikte çıkacak iPhone ile donanımsal fark dışında yazılımsal olarak aynı olacak ama iPhone 4’e indiğimizde üç boyutlu haritalar ve turn-by-turn navigation tarzı bir çok yenilik gidiyor. Bununla birlikte Siri zaten geçmiş iPhone modellerinde modellerde yoktu da, iPhone 4S’ten bile sonra çıkan üçüncü jenerasyon iPad’e olması gerektiği üzere geliyor. iPhone 3GS’e bolca yavaşlama dışında iOS 6’dan ne kalır gerçekten merak ediyorum.

Şahsen şu do not disturb mode dışında ilgimi çeken pek bir şey yok iOS 6’te ve ilk kez, Apple’ın biraz kolaya kaçmaya başladığını hissediyorum. Android ve Windows Phone 8’in görsellik anlamında harikalar yaratmaya başladığı bir dönemde hala ve tamamen 2007’den kalma bir arayüzü kullanmaya devam etmesi de iOS için negatif bir etki oluşturmaya başlayacaktır.

“The world’s most advanced mobile operating system” Evet belki donanım/yazılım tam uyumuyla hala öyle ama bunu korumak için Apple bir şey yapmaya başlamazsa dengeler değişmeye başlayabilir. iOS 6 diyesim yok hiç. Beş buçuktan altı diyelim mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir