Massas Dengeler

Felipe Massa.. Diğer değerli yorumcular ve medya cephesindeki tüm hikayeleri esgeçsem bile, sadece kendi adıma onun hakkında ne çok yazdığımı/düşündüğümü tartamıyorum.

Su üstünde Ferrari gibi bir takımda son iki senedir “çuvallayan” bir görüntü çizmenin yanında Brezilyalı pilot, aslında biraz derin düşündüğümüzde gayet hassas dengeleri (itiraf ediyorum esas başlığım hassas dengelerdi ama kelime oyununa yenildim ben de) yerinde tutan garip bir konumda duruyor ve temelde koltuğunu koruması için bu dengelere ihtiyacı var.

Peki nedir bu denge? Formula 1’i öyle on yıllardır takip etmeye gerek yok. Şöyle son beş yıla tanıklık etmiş olan ortalama bir F1 severin rahatlıkla söyleyeceği üzere; birinci pilotu destekleyip İtalyan ekibi takımlar şampiyonasında destekleyici bir konumda tutmak yeterli. Tam da bu noktada az önce önemsemediğim on yıllık düşüncelere şöyle bir bakarsak; Rubens Barrichello’nun, 2000’lerin başında Michael Schumacher’in yanında başardığının da farklı bir şey olmadığını görebiliriz.

Massa’da ise işler, çift yönlü olarak biraz karıştı. 2006’da Schumacher’e ve 2007’de Raikkonen’e, Ferrari’de deyim yerindeyse harika bir “kavalye” olan Felipe Massa’nın yıldızı hatırladığınız üzere 2008’de hayli parladı ve saniyelerle ölçülecek seviyede de olsa şampiyonluğun kapısını aralar gibi oldu. Kimsenin o an önemsemediği ise, Massa’nın atrtık Kimi Raikkonen’i yenebilecek özgüvene sahip olduğuydu. Massa; yeni kral? Neden olmasın?

Olmadı. Takvim yaprakları 2009’u gösterdiğinde değişen kurallar İtalyan ekibi alaşağı ederken Kimi Raikkonen koltuğundan oldu. Massa ise geçirdiği talihsiz kaza yüzünden neredeyse canından oluyordu. 2010’a kadar yarım sezondan fazla ara, iyileşme süreci ve sevsin/sevmesin şu an grid’te herkesin en iyi pilot olarak kabul ettiği yeni takım arkadaşı Fernando Alonso, Massa’nın tırnaklarıyla kazıyarak elde ettiği özgüvenini yerle bir etti. O ana kadar zorla oluşan (gerçi işlese belki sorun yaratacaktı) güçlü Massa performansı giderken Brezilyalı pilot, Ferrari’nin o hassas ikinci pilot denkleminin de gerisine düşmüştü.

Teknik değişiklikler, psikolojik baskılar, fazla üstün bir takım arkadaşı, vs.. Ne derseniz deyin, Massa ve Ferrari’nin dengelerinde bir oynama var. Massa eğer bu yıl Ferrari’de kalırsa (ki son yarışlardaki performansını sürdürürse bu ihtimal çok gerçekçi) yarış kazandığı için değil, blakis kazanamadığı ama İtalyan ekibi takımlar şampiyonasında potada tutacak 4-5 gibi sonuçları istikrarlı bir biçimde aldığı için olacaktır. Massas dengeler.. İtiraf edelim, Ferrari’nin esas istediği bu değil mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir