F1’de kim, nasıl şampiyon oldu?

Formula 1’de son dönemlerde yaşadığımız en büyük tartışmalardan biri de, sezon sonu ipi göğüsleyen pilotun aslında ne kadar “başarılı” bir pilot olduğunun sorgulanması. O yılki aracın dominantlığından tutun da, pilotun kişisel yaptırımlarına kadar birçok etmenin rol oynadığı şampiyonluk serüveni, son beş yılı kapsayacak şekilde ve beğeneceğinizi umduğum küçük göstergelerle sizlerle!

2010 – Sebastian Vettel
Günümüze en yakın şampiyonluk geçen sene Alman pilot Sebastian Vettel’in elde ettiği ilk şampiyonlukla başlıyoruz. Aslında sonuç ne olursa olsun şampiyon olan pilot “şampiyon olmuştur” ancak yine Ferrari’cilikle suçlanmak pahasına Vettel’in 2010 yılı boyunca pilotlar klasmanında ilk sırada olduğu tek yarışın, şampiyonluğunu ilan ettiği son yarış; Abu Dhabi GP’si olduğunu hatırlatmak iserim. Başarı ekip işidir ve 2010 yılında Adrian Newey ve Red Bull ekibi Sebastian Vettel’e açıkçası sadece sürüş yapması gereken bir paket sundu. Fernando Alonso ve Ferrari’nin toparlanması olmasa bu başarı eminim daha da erken gelecekti (belki Webber’den gelirdi gerçi bilemeyiz) ancak son yarıştaki Webber ve Alonso’nun kurban gittiği taktiksel hatanın Vettel’i bulunduğu konuma getirdiği de inkar edilemez bir gerçek.

Başarıdaki pilot/araç endeksi: 8 (Avantaj araç yönünde)
Pilot _ _ _ _ _ _ _ [X] _ _ Araç

2009 – Jenson Button
Difüzör şampiyonu! Button’ın şampiyonluğu deyince akla gelen ilk tanım malesef “difüzör şampiyonu”. Bugünlerde Formula 1’deki Red Bull baskısından sıkılıp da 2009 yılını takip etmeyen okurlar varsa bu etkiden daha fazlasını düşünmelerini istiyorum çünkü sezon başında farklı yorumlayıp çift katmanlı difüzörle yola çıkan takımlardan Brawn GP (eski Honda) gerçekten diğer takımlara oranla çok büyük bir avantajı arkasına almıştı. Sezonun ikinci yarısı Red Bull’un yetişme çabaları da artık her şeyin geç olduğu döneme denk gelince Jenson Button belki de Formula 1 tarihindeki en rahat şampiyonluklardan birine ulaştı. Peki Button hiç mi bir şey yapmadı? Elbette yaptı. Her zamanki iyi, temiz sürüşleri ve aynı araca sahip takım arkadaşı Rubens Barrichello’yu yenmesi Button için yetti de arttı bile.

Başarıdaki pilot/araç endeksi: 9 (Avantaj araç yönünde)
Pilot _ _ _ _ _ _ _ _ [X] _ Araç

2008 – Lewis Hamilton
Çaylak sezonu olan 2007’de şampiyonluğu tek puanla kaçıran Hamilton için başarı ve talih 2008’de yüzüne yine tek puanla güldü. Son yarışa kadar çekişmeli geçen sezonda şampiyonluk, tek ciddi rakibi Ferrari’den Felipe Massa’yı, Brezilya’nın son turunda elde ettiği beşincilikle geçen Lewis Hamilton tarafından kazanıldı. Kendi evinde kürsünün ilk basamağında göz yaşlarına boğulan Massa, yaşadığı 1 dakikalık şampiyonluğun elinden kaçıvermesine mi yoksa 2009’daki Button’ın çıkışı gibi bir daha böyle bir şansı kolay kolay elde edememesine mi daha çok üzüldü bunu bilemiyoruz ama Hamilton’ın hırsı, mücadeleciliği ve pes etmemesi sayesinde mutlu sona ulaşması ve tarihe geçecek bir finale imza atması inanılmazdı.

Başarıdaki pilot/araç endeksi: 3 (Avantaj pilot yönünde)
Pilot _ _ [X] _ _ _ _ _ _ _ Araç

2007 – Kimi Raikkonen
Buz adam Kimi Raikkonen, McLaren zamanında bir hayli yaklaştığı ilk (ve son)şampiyonluğuna 2007 yılında Ferrari’de uzandı. 2005’teki kural değişikliklerinin ardından toparlanma evresini 2007’de tamamlayan Ferrari’nin güvenilir pakedinin yanında 2007 yılında güçlü bir McLaren da vardı. Alonso-Hamilton ikilisinin kıyasıya takım içi çekişmelerine sahne olan 2007 sezonu şampiyonluğuna Kimi Raikkonen son yarışta ve sadece 1 puan farkla uzandı. McLaren takım emri uygulasa 110 puanlı Raikkonen’e karşı ikisi de 109 puanla sezonu bitiren Alonso ve Hamilton hangi konumda olurdu yorum sizin ancak şu bir gerçek ki, durumdan iyi faydalanan Raikkonen doğal yeteneğiyle birlikte sonuna kadar hak ettiği ve soru işareti barındırmayan bir şampiyonluğun sahibi oldu.

Başarıdaki pilot/araç endeksi: 2 (Avantaj pilot yönünde)
Pilot _ [X] _ _ _ _ _ _ _ _ Araç

2006- Fernando Alonso
Alonso’nun peş peşe ikinci şampiyonluğuna uzandığı yıl olan 2006, Renault’nun tek ciddi rakibi olan Ferrari’lerin de 2005 hezimetinin ardından toparlanmaya başladığı yıldı aynı zamanda. 121 puanla ikinci olan Michael Schumacher’e karşılık 134 puanla şampiyonluğa ulaşan Alonso dengeyi güzel kurdu ve açıkçası sezon boyunca kontrolü elden bırakmadı. Belki 2005 kadar her şey rahat değildi ancak bu, Alonso’nun pilotaj hanesine büyük bir artı değil midir sizce de?

Başarıdaki pilot/araç endeksi: 4 (Avantaj pilot yönünde)
Pilot _ _ _ [X] _ _ _ _ _ _ Araç

Sizler için son beş yıla şöyle bir göz atmak istedim. Eğer ilginizi çekerse (ki Schumacher’le Alonso’dan başka değişken olmadığı için şimdilik atladım) bu listeyi son on yıllık döneme de uzatabiliriz..

Hepinize F1 dolu günler!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir