Alaycı Kuş (Mockingjay) – Suzanne Collins

Suzanne Collins’in Açlık Oyunları serisi, Açlık Oyunları ve Ateşi Yakalamak‘ın ardından son kitap Alaycı Kuş ile devam ediyor.

Ateşi Yakalamak’ın sonunda Capitol’ün elinden 13. mıntıka tarafından kurtarılan Katniss Everdeen’den, mıntıkaların Capitol’e karşı ayaklanmasının sembolü, Alaycı Kuş olması istenmektedir. Bu istek karşısında 13. mıntıkanın başkanı Coin’e, isyanda başarılı olunması halinde Capitol’ün elinde bulunan Peeta dahil galiplerin affedilmesi, Başkan Snow’u öldürme hakkının kendisine verilmesi ve -biraz da zorlamayla- kedileri Düğünçiçeği’nin kendileriyle 13’te yaşaması gibi şartlar sunan Katniss’e, Coin’den olumlu cevap gelir ve Katniss Everdeen artık Alaycı Kuş’tur.

13’ün çevresi, 8, 2 gibi birçok mekanda, Katniss, Gale ve Finnick gibi isimlerle çekilen ve Beetee’nin yardımıyla Capitol’ün yayınları arasına serpiştirilen görüntüler, mıntıkalarda yaşayanları Capitol’e karşı ayaklanma konusunda ikna etmek için büyük bir fırsat olur. Katniss’in bir noktadan sonra psikolojik olarak gardının düşmesi 13’ün Peeta ve diğer birkaç galibi Capitol’ün elinden kurtarmasını sağlasa da, kurtulanlar artık eski hallerini andırmamaktadır.

İlerleryen dönemde 13’te kapalı kalarak bir şey yapamayacağını anlayan Katniss, gerekli eğitimleri alıp Capitol’e, ekibiyle birlikte yola çıkar. Tüm mıntıkaların düşmesiyle Capitol artık eski gücünde değildir ve isyancılar adım adım zafere yaklaşmaktadır. Tahmin edilen kayıplar ve kötü bir sürpriz olarak Katniss’in kardeşi Prim’in de Capitol’de ölümünün ardından Başkan Snow yenilgiye uğratılmıştır ve idam edilecektir.

Kardeşinin kaybının ardından Katniss, suçu Capitol ve Başkan Snow üzerine atmaya çalışır fakat 13’ün lideri Coin’in, Prim yaşındaki birini kasıtlı olarak savaş bölgesine göndermesi ve Prim’in canını alan tuzağın zamanında Beete ve Gale’in tasarladıklarından biri olması, kardeşinin kaybına sebep olanın gerçekte Coin olduğunu sonucuna ulaşmasını sağlar. İdam günü, karşısında Snow ve yayındaki tek okuyla hazırlanan Katniss’in öldürdüğü kişi Snow değil Coin olur. Büyük bir kargaşanın ardından Snow bağlandığı yerde ölü bulurken Katniss tutuklanır ve Açlık Oyunları’ndaki odasına kapatılır. Yargılanmasının ardından Katniss’in serbest kalmasına karar verilmiştir. Haymitch ile 12. mıntıkaya yerleşen Katniss için artık hayatın pek bir değeri kalmamıştır. Gale ile de artık beraber olmasının mümkün olmadığını anladıktan sonra, büyük ölçüde düzelip 12’ye gelen Peeta, artık Katniss’in tek dayanağıdır.

Yaklaşık 20 yıl sonra konuşan yetişkin Katniss, Peeta ile evlendiğini ve iki çocukları olduğunu ifade eder. Açlık Oyunları bitse de, çocuklar okullarında bu konuda ve savaş hakkında yeterince bilgilendirilmektedir.

İlk iki kitap gibi Alaycı Kuş da, seriye başlayan biri için vazgeçilmez bir kitap. Bazı noktalarda Katniss’in yaralanıp kendine gelmeleri gibi kendini tekrar eden noktaları olsa da, kitap için esas eleştirim ekibin Capitol’e ulaşmasının ardından yaşadıkları hakkında olacak. Hayal gücünü ilk iki kitapta okuyucuya çok güzel aktaran Suzanne Collins, özellikle 2’nin ele geçirilmesine kadar bunu korusa da kitabın son bölümünde bu övgüyü biraz kaybetmeye başlamış. Belki bir film için rahatlıkla anlaşılabilecek yerler, kitapta gereksiz detay olarak kalmış ve okuyucuyu “hadi aksiyon bitse de neler olacağını görsek” havasına sokmuş. Bu elbette Alaycı Kuş sıkıcı bir kitap olduğu anlamına gelmiyor. Aksine serinin tamamlanması için çok güzel bir kitap ama ilk iki kitaptaki aktarımla bitebilseymiş bütün övgüleri de alabilirmiş.

Neyse efendim, 416 sayfadan oluşan Alaycı Kuş’un elimdeki birinci Türkçe baskısı, serinin diğer kitaplarında olduğu gibi Pegasus Yayınları’ndan çıkmış durumda. Açlık Oyunları’na başladıysanız zaten okumakta kendinize engel olamayacağınız serinin son halkası için de sizlere iyi okumalar diliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir