Ateşi Yakalamak (Catching Fire) – Suzanne Collins

Bir solukta okunan Açlık Oyunları serisinin kendi adını taşıyan ilk kitabının artından Katniss Everdeen, dostları ve Panem halkının hayatları (daha doğrusu başkent Capitol’e olan mücadeleleri), serinin ikinci kitabı Ateşi Yakalamak ile aynı hızda devam ediyor.

74. Açlık oyunlarının ardından Capitol’ü son andaki intihar hamleleriyle alt ederek oyunlardan iki galip olarak ayrılmayı başaran Katniss Everdeen ve Peeta Mellark evlerine, 12. mıntıkaya geri dönmüşlerdir. Galipler köyünde Haymitch Abernathy’nin yanında evlerine yerleşen ikili ve aileleri için bundan böyle yiyecek sıkıntısı olmayan, rahat ve zengin bir yaşam beklenmekte veya sadece umulmaktadır. Son galiplerin mıntıkaları gezeceği döneme kadar da aşağı yukarı bu şekilde oluşan tablo, zafer turu öncesi Başkan Snow’un Katniss’i, evinde ziyaret etmesiyle bazı soru işaretleri yaratmaya başlar. Başkan Snow bazı mıntıkaların Capitol’e karşı ayaklanma düşünceleri olduğundan bahseder ve Katniss’in, Peeta ile son açlık oyunlarından ikili halinde zaferle ayrılmalarının mıntıkalarda, iki aşığın birbirine kavuşmasından çok, Capitol’e karşı bir başkaldırı olarak algılandığını ifade eder. Bununla birlikte Capitol’ün yayınlarında kuzen sıfatını uygun bulduğu Katniss’in yakın dostu Gale Hawthorne’un gerçek konumu da Başkan Snow’un bilgisi dahilindedir. Zafer turu sırasında ne yapıp edip halka her şeyi Peeta’ya olan aşkı sebebiyle yaptığını ilan etmesi istenen Katniss, gittiği yerlerde istemeden de olsa ayaklanmaların kıvılcımını daha da ateşlemektedir.

Zafer turlarının ardından daha da ayaklanmaya başlayan Panem halkı üzerindeki Capitol kontrolü artarken bir yandan da 75. açlık oyunları yaklaşmaktadır. Yetmiş beşinci açlık oyunları aynı zamanda her yirmi beş yılda bir kutlanan(!) çeyrek asır oyunlarının da üçüncüsü olacaktır. Çeyrek asırlarda Panem halkına normalden daha büyük bir güç gösterisi hazırlayan Capitol’ün (örneğin ikinci çeyrek asır oyunlarını kazanan Haymitch’in senesinde iki kat fazla çocuk haraç toplaması gibi) bu defaki güç gösterisi yarışmayı mevcut galipler ile yapmaktır. 12. mıntıkada Haymitch ve Peeta arasından seçilecek erkek galip ile tek bayan galip Katniss için tekrar arena yolu gözükmüştür. Haymitch ve Peeta arasında yapılan kuradan çıkan Haymitch’in yerine Peeta gönüllü olur ve 12. mıntıka, yetmiş beşinci açlık oyunlarına da geçen yılki kadro ile katılacaktır.

Eskiden planlanmış veya Başkan Snow’un Katniss ve Peeta’nın bir şekilde başkaldırılarına intikam olarak galipler oyunlarını ayarlamış olması farkı anlaşılmadan her mıntıkanın iki galibi kendilerini arenada bulurlar. Gelenekselin aksine ve doğal olarak çok değişken yaş gruplarını içinde barındıran 75. açlık oyunlarında Katniss ve Peeta Haymitch’in de katkısıyla kendilerini grup halinde hareket ederken bulurlar. Dördüncü mıntıkanın yakışıklı ve popüler galibi Finnick Odair ve aynı mıntıkanın 80’li yaşlarındaki bayan galibi Mags ile başlayan ilk grup, daha sonra katılan yedinci mıntıkanın galibi Johanna Mason ve üçüncü mıntıkadan Wiress ile Ateşi Yakalamak’ın bekli de en kilit ismi Beetee ile -tabi ki bazı ölümlerle- devam eden gruplarla, oyunlarda hayatta kalmaya çalışılarak decam eder. Artık ortaklıklar nasıl ve kimin tarafından bozulacak derken Beetee’nin planını haberi olmadığı halde hayata geçiren Katniss, yetmiş beşinci açlık oyunlarını yine Capitol’ün hiç de istemediği bir şekilde bitirir. Yarı baygın haldeyken bir hava aracı tarafından alınan Katniss’in gördüğü son isim yetmiş beşinci açlık oyunlarının (Katniss belki de sadece alaycı kuş saati ile hatırladığı) baş oyunkurucusu Plutarch Heavensbee’dir.

Kendine geldiğinde daha önceden yok olduğu söylenen 13. mıntıkaya gittiklerini anlayan Katniss, aynı araçtaki Finnick, Beetee, Gale, ve Haymitch’e katılır ve neler olup bittiğini anlamaya çalışır. Mıntıkaların çoğu ayaklanmıştır ve 12. mıntıkanın dışındaki ormanda karşılaştığı Bonnie ve Twill’in de söylediği üzere, yüksek teknolojileri ile 13. mıntıka yaşamına devam etmektedir. Peeta ise oyunlardaki Johanna ve Enobaria ile birlikte Capitol tarafından alıkoyulmuştur. Annesi ve kız kardeşi Prim’in iyi olduğunu öğrenen Katniss için son bir şok da Gale’in söylediği üzere artık 12. mıntıka diye bir yerin kalmamış olduğudur.

Ateşi Yakalamak çoğunlukla beğenilse de bazı çevreler tarafından ilk kitaba göre zayıf bulunmuş ama kişisel olarak buna katılmıyorum. Zaten bir seriyi ele aldığımızda her zaman aynı tempoyu beklemenin yanlış olmasının yanıda esas odak noktasının hikayenin devamlılığı olduğunu düşünüyorum ve Ateşi Yakalamak da bu görevini fazlasıyla yerine getirmiş görünüyor. Hele yetmiş beşinci açlık oyunlarının başlamasına yakın yerlerde yükselen tempo kitabın sonuna kadar kesinlikle düşmüyor ve ilk bölüm, açıkçası geçen kitaptan sonra neler yaşandığını kavramak için pekala bulunması gereken bir kısım. Bunların yanında mıntıkaların haricinde Capitol’e olan başkaldırışlar da bana göre gayet isabetli seçimler olmuş. Öldürülen 74. açlık oyunları baş oyunkurucusu Seneca Crane’e rağmen Capitol’e karşıt sürpriz isim yeni baş oyunkurucu Plutarch Heavensbee, Katniss’le dalga geçercesine Başkan Snow’un giydirdiği gelinliği alaycı kuşa çeviren ve bu uğurda yaşamını riske atan Katniss’in stilisti Cinna, kendisinden hiç beklemediğim Haymitch ve hızla çoğalan alaycı kuş simgesi başlı başına Capitol’e karşı bir devrimi işaret ediyor. İlk kitabın ardından “acaba nasıl devam edecek” diye düşünüp galiplerle yapılan yeni oyunlar ve bu tarz başkaldırılar bulmak kitabı benim için fazlasıyla tatminkar kılıyor. 407 sayfadan oluşan Alaycı Kuş’un dördüncü Türkçe baskısı Pegasus Yayınları’ndan çıkmış durumda. Seriye bir şekilde adım attıysanız zaten önünüzde okumak için bir engel kalmayan bu eseri büyük bir zevkle tavsiye ediyor ve ilk kitabı Ateşi Yakalamak’la anarak bitirdiğim üzere şimdi de serinin üçüncü kitabı Alaycı Kuş’a geçiyorum. Hepinize iyi okumalar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir