Sözlük Doygunluğu

Limon Sözlük, saat 00.10
Günün başlıkları: 0
Kendi içinde devinenler: 20

Gece yarısı millet uyuyordur, yarın işleri vardır, falan, filan…

Online sözlükler… Bu, haklarında yazdığım ne ilk yazı, ne de görünüşe bakılırsa son olacak. Ama şunu biliyorum ki artık haklarında yazılanlar (en azından çoğu ufak sözlük için) kendilerine değil, internetin farklı ortamlarına doğru kaymaya başladı.

Limon Sözlük, saat 05.30
Günün başlıkları: 0
Kendi içinde devinenler: 20

Gece tüm hızıyla devam ediyor herkes uykuda ama eskiden ABD’den yazarlarımız bu saatleri şenlendirirdi.. Bu arada evet, doğru duydunuz farklı ortamlar. Parantez içinde ısrarla söylediğim gibi yaklaşık on yıldır faaliyet gösteren kaymak tabakasını ayırırsak, Limon Sözlük gibi sözlüklerin yazarları yavaş yavaş farklı ortamlara kaymaya başladı. Farklı ortamlardan kasıt bir miktar bu on yıllık müesseseler olsa da, esas değinmek istediğim konu bloglar, Twitter, Facebook gibi sosyal paylaşım ortamları.

Limon Sözlük, saat 09.00
Günün başlıkları: 0
Kendi içinde devinenler: 20

Sabah oldu, kuşlar, böcekler ve nihayet insanlar da hayata başladı. Limon Sözlük mü? Hala sessiz ve sakin. Eskiden olsa işbaşı yapıp sözlüğe göz atan yazar mı isterdiniz yoksa okuluna gitmeden sözlüğe iki kelime karalayayım diyen gençler mi? Hepsi vardı açıkçası. Öhöm, nerde kalmıştık hah, “Sosyal paylaşım siteleriyle sözlük ne alaka” diyordunuz. Atıyorum, o gün olan bir olay var. Yazar/kullanıcı ister kendi görüşü olsun, ister haber verme isteğiyle tarafsız bilgilendirme tutkusu olsun bu bilgiyi yaymak isteyecektir. Saat 9 olmuşken hareketsiz bir sözlüğe mi gider yoksa “biri retweet eder de fazladan bir follower kazanırım” mantığıyla Twitter’a mı? Doğru bildiniz. Çoğu kişi için ikinci seçenek daha ağır basacaktır.

Limon Sözlük, saat 12.26
Günün başlıkları: 0
Kendi içinde devinenler: 20

Gün, tüm hızıyla devam ederken sözlük hala bomboş. Giren, çıkan, tek-tük online olup da yazmayan yazar falan derken Twitter’da ortalama 50 kişiyi takip eden aynı yazarın timeline’ında 100’e yakın tweet var. İçerisinde güncel haber, takip ettiği özel ilgi alanlarının son gelişmeleri, paylaşılan fotoğraflar, videolar ve en az 5-6 tane cevap vermesi gereken mention. Hayat burada devam ediyor..

Limon Sözlük, saat 17.22
Günün başlıkları: 0
Kendi içinde devinenler: 20

Öğleden sonrası da, aktif internet kullanıcısı için geçip giderken, sözlük halen bomboş. Halbuki -aktif olmayan- yazarımız o ana kadar gerek iş yerinden gerekse okulundan onlarca tweet atıp gündemi takip etti. Bu ana tanıklık edemeyen sözlük yansın derdine.

Limon Sözlük, saat 22.13
Günün başlıkları: 0
Kendi içinde devinenler: 20

Artık akşam yemekleri yenmiş, herkes gene hobilerine çekiliyor. Televizyondan sıyrılıp akşamı bilgisayarı başında geçiren -aktif olmayan- yazarımız tekrar online. Bu sefer bloguna bir şeyler yazıyor, Facebook’unda birilerine “ay ne güzel çıkmışsın” diyor ve tabi ki yine Twitter’la ilgilenmeden geçmiyor. Haa bu arada yeni sezonu başlayan dizilerinden Fringe ve CSI’ın download’larını başlatıyor ve tam kitabını alıp okumaya geçecekken sözlük geliyor aklına. Bir şey var mı diye bakıyor, ortalık bomboş. Twitter’da gördüğü bir içeriği paylaşmak istiyor ama sol frame’in yenilenmesine yaklaşık bir buçuk saat kala vazgeçiyor. “12’den sonra paylaşırım bari bütün gün kalır” diyor ve kitaba başlıyor. Kitabın uyku getirici etkisi kendini gösteriyor ve bir saat okuyup direk yatağa yöneliyor.

İşte size aktif olmayan bir sözlük yazarının (veya artık eski yazarın mı desem daha doğru olur bilemiyorum) günlük yaşam döngüsü sevgili dostlarım. Görüdüğünüz üzere akıllarda hala bir yerde olan Limon Sözlük (ve tabi ki benzerleri) yavaş yavaş farklı mecraların çekiciliğine, pratikliğine ve belki de kullanışlılığına yeniliyorlar. Bu konuda “kimse sözlüğe yazmıyor vs” deyip sızlanan o kadar kişiyle karşılaştım ki, onlara tek diyeceğim durumun sözlük doygunluğuyla ilgili oluşudur. Bir dönemin sözlükler için yükselen grafikleri, artık rahatlıkla söyleyebiliriz ki kullanıcıların yeni talepleri doğrultusunda diğer alanlara kayıyor. Evet büyük sözlüklere bir şey olmuyor bende biliyorum ama onları artık daha çok medyanın bir parçası olarak görmeliyiz bana kalırsa. Belki de “sözlük” kavramı sadece onlarda kalmalıydı bilemiyorum, bunu bir itiraf olarak da kabul edebilirsiniz ama bazı şeyleri görebilmekte de fayda var. Haa bu arada sakın yanlış anlaşılmasın “sözlük kapanır mı vs” diye.. O hataya bir defa düştük ve Temmuz 2009’dan beri kesintisiz yayınımız hala devam edecek ama özellikle Limon Sözlük için kabullenmemiz gerekirse; büyük ölçüde read-only (salt okunur muydu Türkçesi?) olarak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir