Melekler ve Şeytanlar (Angels & Demons) – Dan Brown

Not: Bu yazı spoiler içerebilir.

Melekler ve Şeytanlar, Dan Brown’un çıkış yakaladığı Robert Langdon serisinin ilk, kendisininse üçüncü kitabı. Yazarı, ilerleyen dönemde özellikle Da Vinci Şifresi ile üne kavuşturan Harvard Üniversitesi Simgebilim Profesörü Langdon, ilk macerasında CERN, Illuminati ve Vatikan üçgeninde sır perdelerini aralamaya çalışıyor.

Gece yarısı Langdon’ın, CERN direktörü Maximilian Kohler’dan aldığı bir telefonla başlayan macera, Robert Langdon’ın rekor bir sürede Amerika’dan İsviçre’ye ulaşması ve CERN’deki odasında göğsüne damgalanmış Illuminati damgasıyla yerde ölü yatan bilim adamı Leonardo Vetra’yı görmesiyle farklı bir boyut kazanıyor. Maximilian Kohler’in haber vermesiyle Robert Langdon’ın ardından İsviçre’ye dönen Leonardo Vetra’nın kızı Vittoria’nın da gelmesiyle Kohler ve Langdon, Leonardo Vetra’nın öldürülme sebebini yavaş yavaş anlamaya başlıyor.

Sorun, Leonardo Vetra’nın kızı Vittoria’yla birlikte geliştirdikleri ve normal maddelerde bulunan elektrik yüklerinin zıttı zerreciklerden oluşan karşımaddenin geliştirilmiş en büyük örneğinin, laboratuvardan çalınmasıdır. İnsanlığın bildiği en güçlü enerji kaynağı olan karşımaddenin bir damlası, New York City’yi gün boyunca aydınlatacak güce sahiptir. Din ile bilimin aynı tarafta olması gerektiğini savunan Leonardo Vetra’nın üzerindeki damgaysa, Vatikan’ın eski düşmanı Illuminati’nin, başta Langdon olmak üzere kimse inanmasa da tekrar yapılandığını göstermektedir. Maximilian Kohler’in CERN’i davadan uzak tutmak amacıyla yetkililere haber vermemesi ve aldığı bir telefon, olayı Vatikan’a taşırken Langdon’ın korkuları da gerçekleşmiştir. Karşımadde örneği Illuminati tarafından Vatikan’ı yok etmek için kullanılacaktır.

İlerleyen bölümde Vittoria Vetra ile birlikte o gün Papa seçimlerine ev sahipliği yapan Vatikan’a hareket eden Robert Langdon, kuşkularını Vittoria’nın bilimsel açıklamalarına rağmen Vatikan’ın koruyucusu İsviçreli Muhafız’ların lideri Olivetti’ye anlatamaz. Durumu küçümseyen Olivetti, Papa adayı dört kardinalin ortadan kaybolması ve yeni Papa seçilene kadar yerine bakan Camerlengo Carlo Ventresca’nın baskılarıyla içerisinde bulundukları durumu zamanla anlamaya başlar. Sonrasındaysa Janus isimli birinden emirler alan Haşhaşin (Hassassin), kaçırdığı dört kardinali (Ebner, Lamassé, Guidera ve Baggia) daha önceden haber verdiği üzere göğüslerine, bilimin eski öğeleri olan toprak, hava, ateş ve su damgalarını basarak öldürmeye başlar. Langdon, Vittoria ve İsviçreli Muhafızlar Illuminati’nin aydınlanma yolu dediği ve Haşhaşin’in her bir kardinali ölü olarak bıraktığı Roma’daki yerleri çözmeye çalışırlar. Her ne kadar yerleri Langdon sayesinde önceden belirleyebilseler de kardinalleri kurtaramazlar ve İsviçreli Muhafızlar’ın lideri Olivetti de bu yolda ölür. Ayrıca Vittoria da Haşhaşin tarafından kaçırılır. Illuminati’nin aydınlanma yolunu çözüp sonunda St. Angelo Kalesi’nde Haşhaşin’i bulan Langdon, Vittoria’yı kurtarır ancak Vatikan hala karşımadde tehlikesi altındadır. Bu sırada Vatikan’a gelen Kohler’se herkesin kafasında soru işareti bırakacaktır.

Kameralardan görünen karşımadde örneğinin Vatikan’daki yeri patlamasına kısa süre kala, kimsenin anlamadığı bir şekilde Camerlengo Carlo Ventresca’nın kulağına tanrı tarafından fısıldanır(!). Karşımaddeyi olduğu yerden alıp mucizelerine devam eden Camerlengo Carlo Ventresca birden Vatikan’da kahraman ilan edilmiştir; ta ki Kohler’in Langdon’a verdiği video görüntülerinin başta en yetkili kardinal Saverio Mortati olmak üzere diğerleri tarafından izlenene kadar.

Kitap genel olarak -belki de olması gereken birkaç mucize kurtuluş dışında- mükemmel kurgulanmış. Son dönemde din ile bilim arasındaki çekişmelerin iki tarafını Dan Brown usulü mükemmel şekilde bir araya getiren Melekler ve Şeytanlar, kesinlikle keçırılmaması gereken eserler arasında. Başta kitabın adı Angels & Demons olmak üzere hazırlanan Illuminati, earth, air, fire ve water ambigramlarına da (tersten okunduğunda da aynı şekilde görünen kelimeler) büyük çaba harcanmış. 592 sayfalık kitabın elimdeki yedinci Türkçe baskısı Altın Kitaplar’dan çıkmış durumda.

Kitaptaki tüm ambigramlar:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir