Da Vinci Şifresi (The Da Vinci Code) – Dan Brown

Not: Bu yazı spoiler içerebilir.

Da Vinci Şifresi, her ne kadar okumakta baya geç kalsam da Dan Brown’ın kuşkusuz en ilgi gören kitabı. Hikayenin genel hatları Harvard Üniversitesi simgebilim profesörü Robert Langdon ve Fransız kriptoloji uzmani Sophie Neveu arasında geçiyor.

Robert Langdon iş gezisi sırasında bulunduğu Paris’te bir gece yarısı, Louvre Müzesi’nin müdürü Jacques Sauniere’in ölü bulunduğu haberini alır. Fransa’ya gelmeden önce Langdon’ın, Jacques Sauniere ile randevusu, Sauniere’in öldürülmeden önce korumaya çalıştığı sırrı sadece Robert Langdon’ın çözebileceğine inanması ve bu yönde işaretler bırakması Robert Langdon’ı cinayetin baş şüphelisi yaparken, aynı zamanda Jacques Sauniere’in torunu olan Fransız kriptoloji uzmani Sophie Neveu gerçeğin aydınlatılması konusunda Robert Langdon’ın yanında olmayı seçer.

O gece Louvre Müzesi’ne yüzbaşı Bezu Fache tarafından, Sauniere’in bıraktığı simgeleri çözmesi bahanesiyle fakat gerçekte baş şüpheli olarak çağrılan Robert Langdon, Sophie Neveu’nun yardımlarıyla müzede gerçekte ne amaçla bulunduğunu anlar ve yine Sophie sayesinde o gece Louvre’den ayrılmayı başarır. Artık kanun karşısında suçlu durumda gözüken Langdon, yine Sophie ile birlikte Jacques Sauniere’in bıraktığı bağlantıları çözmeye başlar. Paris’teki Zürih Emanet Bankası macerası, oradan Langdon’ın eski dostu Sir Leigh Teabing’e gidişleri, Teabing’in sır konusundaki bilgileri ışığında polisin de baskılarıyla İngilere’ye kaçmaları ve orada da birçok sürpriz, kitabın tansiyonunu sürekli yüksek tutmaya yetiyor.

Direk olarak spoiler vermeyeyim ama İngiltere’de Sir Leigh Teabing ile Langdon-Sophie ikilisinin değişen ilişkileri ve kitabın sonunda kimsenin beklemediği bağlar tam konu nereye bağlanacak derken yepyeni ufuklar açmaya yetiyor. Elimdeki pek benzemese de cep baskısı olarak geçen kitabın dördüncü baskısı 528 sayfa ve Altın Kitaplar’dan çıkmış durumda. Henüz kitabı okumadıysanız gerçekten ayırdığınız zamana değen bir eser. Ayıca bu kadar ünlü bir eserin, 2006 yapımı bir sinema uyarlamasının da olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir