Oradaydım

Ya, aslında sen artık böyle şeyleri görmüyorsun, uğraşma diyorum kendi kendime ama içimde kaldığında da rahatsızlık veriyor meretler keşke tersi olsa diyerek konuma giriyorum.

Sizlere bahsedeceğim şey populerite merakı ile teşhirciliğin (sadece kendi reklamı bazında) mükemmel karışımını anlatacak. Şimdi somut olarak cevap vermediğim bunca kelimenin ardından direk olarak söylüyorum ki genellemelerim, kendi çaplarında, başkaları tarafından imrenileceği düşünen yerleri dolaşıp internet fenomeni(!) Facebook tarzı sosyal paylaşım sitelerinde yayınlayanlara. Sevgili başlığım “oradaydım” da fazlasıyla amcına uygun oldu bu arada.

Şimdi bir örnek üzerinden gidelim. Canımız, ciğerimiz, Türkiye’mizin malesef ki vatandaşlarına sağladığı imkanlar bakımından kağıt üstündeki can ciğer kuzu sarmalığı pek yok. Bu bağlamda, sıradan, hatta orta halli bir vatandaşın bırakın yurt dışında varlık gösterebilmeyi, üç tarafı denizlerle çevrili şu ülkede denizi görmeye bile hali yok. Durum bu iken, bu vatandaşların internette cirit atmaları da teknoloji çağının ironisi olsun. Neyse işte böyle bir kardeşimizle (ki bundan sonra X kişisi olarak anılacaktır) bir şekilde sosyal çevreleri net aleminde kesişen para babası demeyeyim de elinde imkanları olan birinin (bu da Y kişisi olsun) vizyonuna bakalım. Bizim Y, geçen yazı taa gurbetçi kökenleri sebebiyle Avrupa’da bir yerde geçirsin, ülke eyaletlerinin yanı sıra aldığı Schengen sayesinde AB ülkeleri kazan Y kepçe dolaşsın dursun ve seyahatleri sırasında bol bol fotoğraf çeksin. X ise her zaman merak ettiği İstanbul’a ilk kez bu yaz gelsin ve o da bazı fotoğraflar çeksin.

Eh yaz biter, herkes ülkesine şehrine döner falan sıra gelir bu fotoğrafları paylaşmaya. Eskiden fotoğraf basılır, albümlenir aile içinde bakmalık kalırdı ama şimdi ikisinin de amacı “oradaydım” demektir bir şekilde. Y’nin hava atacağı kesim zaten yaşadığı İstanbul iken, X’in ki daha farklıdır elbet. Şimdi can alıcı soruya geliyorum. Zaten sürekli olarak birilerinin yaşadığı bir yerde senin gidip bulunman sosyal çevrene “hava atma” amacı mıdır, yoksa gittiğin yerdekileri boş yere yüceltmek midir? X’ini Y’sini sallayın, ikisi de yeni bir çevrede bulunup kendi kesimini aşağılamakta mıdır? Göreceli bir kavram ama bence evet. “Ben oradaydımmmmm” Aman ne güzel.

X ve Y aslında zor olur ya bir gün kesişirse ne olur? X, Y’nin İstanbul’da yaşayıp orayı burada fink atmasına ve bunlarla böbürlenmesine malzeme olur. Y’de kayıtsız şartsız yabancı hayranlığımıza hizmet eder falan filan.. Aslında ikisi de bu paylaşımlarla kendini beğenmez. Ne derler bunlar için? Evet o; yumurtadan çıkmış kabuğunu beğenmiyor. İşin ilginci bu “imrenilen” yerlerdekilerin gözü de daha iyisindedir. Lafı sevmem ama buraya cuk oturacak; padişahım böbürlenme, senden büyük allah var.

Ayy var ya, geçen hafta St Tropez’de kızgın kumlardan serin sulara atladıkkkk, sonracığıma Monacoya geçip hem grand prix’yi izledik hemde rulet attıkkkkk. Yaa! Fotoları feyse koyacağım canım, hepsini like etmezsen senle bir daha alışverişe çıkmam taam mı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir