F1 2010 Preview

Yaklaşık 50 gün sonra Formula 1’de, teknik anlamda 2009 start’ı kadar olmasa da heyecan anlamında en az 2009 sezonu kadar ilginç bir sezon başlayacak. Madem tekniği ikinci plana ittik kısaca onu açıklayarak yazımıza başlayalım ve devam eden bölümlerde bizi neyin daha çok heyecanlandıracağına bakalım.

2008 sonunda Formula 1’de tam bir belirsizlik söz konusuydu. Baştan aşağı değişen kurallar tecrübeli takımları sudan çıkmış balığa çevirirken tartışmalı yorumlar 2009 yılının şampiyonunu da bir yerde belirlemiş oldu. Bunlar zaten uzun uzun konuşuldu, tartışıldı ve nihayet geride kaldı. 2010’da ise yakıt ikmalinin yasaklanması, ön lastik ebatlarındaki değişiklik gibi birkaç değişiklik dışında teknik olarak bir yenilik yok. Ancak yeni gelen pilotlar & takımlar anlamında bakacak olursak da 2010 kadar yeni bir başlangıcı açıkçası ben hatırlamıyorum.

Kronolojik sıradan gidecek olursak, öncelikle düşen maliyetlerin de etkisiyle Formula 1’e katılan yeni takımlar gözümüze çarpıyor. Lotus, Campos, Virgin ve US F1’den oluşan yeni takımlar, her takıma 2 pilottan toplam 8 koltuk olarak özellikle genç ve Formula 1’den yavaş yavaş gitme yolunda olan pilotlar yeni bir başlangıç imkanı sağladı. Her ne kadar Toyota ve BMW gibi üreticilerin 2010’da yarışmayacaklarını açıklamaları bu kadrolarda bir daraltma yaratsa da BMW’yu devralan Sauber sayesinde kayıp sadece 2 koltukla kaldı.

Bu genel katılımların ardından gelelim büyük takımlara. Ferrari, 2010 için Felipe Massa – Fernando Alonso ikilisiyle yarışacağını açıkladı ve açıkta kalan Kimi Raikkonen yarışabileceği tek takım olarak açıkladığı McLaren-Mercedes’in, Hamilton’ın yanına son şampiyon Jenson Button’ı koymasıyla açıkta kaldı ve 2010 için WRC’de yarışacağını açıkladı. 2009 markalar şampiyonu Brawn GP ise Mercedes tarafından satın alınarak Mercedes GP ismini aldı ve belki de bu satın almadan daha önemlisi Nico Rosberg’in takım arkadaşı olarak 7 kez dünya şampiyonu efsane pilot Michael Schumacher ile anlaşarak 2010’un en büyük bombasına imza attı. Kuşkusuz tam yılbaşında açıklanan Schumacher’in dönüş haberi sadece Mercedes GP için değil, Formula 1 ile ilgili her bünye için 2010 hediyesi oldu.

Şampiyonluk mücadelesine katılımının yanı sıra başlı başına Schumacher markası bile yeterince heyecanlı bir sezon sunuyor. Raikkonen’in yokluğunda heyecansız, bir şampiyona bekleyenler, kendilerini birden Schumacher, Alonso, Hamilton, Massa, Vettel ve Button gibi isimlerin birbirlerine yakın güçteki araçlarla kapışması arasında bulunca neler hissedecek yorum getiremiyorum açıkçası.

Yüksek beklentili sezon başlangıcımızın aynı şekilde devam etmesi umuduyla ve güncel takım/pilot kadrolarını size sunarak 2010 önbakışını noktalıyorum. Hepimize şimdiden iyi seyirler.

McLaren Mercedes
Jenson Button
Lewis Hamilton

Mercedes GP
Michael Schumacher
Nico Rosberg
(mercedes gp’nin 2010 yili icin kullanacagi 3-4 numarali araclardan batil inanclari sebebiyle 3 numarayi alacagi aciklanan pilottur. normalde gecmis yilin suruculer siralamasinda ust sirada olan pilot kucuk numarayi alirken ve 2009’da schumacher’in yarismadigi dusunulurse rosberg ile takim ici degisimi yasamis bulunuyoruz. barichello’nun yavaslayip schumacher’in gectigi gunleri hatirliyoruz di mi hala?) Limon Sözlük

Red Bull-Renault
Sebastian Vettel
Mark Webber

Ferrari
Felipe Massa
Fernando Alonso

Williams-Cosworth
Rubens Barrichello
Nico Hulkenberg

Renault
Robert Kubica
?

Force India-Mercedes
Adrian Sutil
Vitantonio Liuzzi

Toro Rosso-Ferrari
Sebastien Buemi
Jaime Alguersuari

Lotus-Cosworth
Jarno Trulli
Heikki Kovalainen

Campos-Cosworth
Bruno Senna
?

Virgin-Cosworth
Timo Glock
Lucas di Grassi

US-Cosworth
?
?

Sauber-Ferrari(?)
?
?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir