Taklidin En “i” si

Bugünlerde televizyon olsun, gazeteler olsun Hyundai reklamlarıyla dolup taşıyor. Bir i serisi akımı ki sormayın bu reklamlar. Yok tasarımın en i’si, yok güvenliğin en i’si falan filan.. Hatta son “i” modelleri i20 için ismini tahmin edene otomobil hediyesi bile yaptılar. Türkiye için iii aman iyi, hoş ucuz arabalar ve muhtemelen de özellikle şirketlerin vaz geçilmezleri olacaklar ama bir noktaya dikkat etmek lazım. Tasarım.

Yeni çıkan i20 için konuşacak olursak, tasarımın en i’si bu güzellik(!) ne hikmetse 2007’de çıkmaya başlayan Opel Corsa’nın D serisine baya benziyor. Onun da ötesinde nerdeyse birebir kopyası. Bir arabanın karakterini belirleyen genel hatlar, ön farlar, arka lambalar falan filan resmen aynı kardaşim! Hadi önünü ya da arkasını benzettin anlarım, otomobil şansa aynı segmentte de çıkabilir ama sen hepsini aynen yapıyorsan üzgünüm ki tasarımın değil taklitin en i’si oluyorsun. Kendi yorumlarımla tarafçılık yapmak istemediğimden Hyundai i20 ve Opel Corsa’nın fotoğraflarını yan yana ekliyor ve diğer i serisine geçiyorum.

Diğer i’miz i30. Aşağı yukarı 1 yıldır piyasada ve hatrı sayılır derecede satılıyor. Hatırlıyorum da bu model de aynen i20 gibi sağlam reklam politikalarıyla pazara girmişti. Yok markanın yeni imajı, yeni i serisi vs.. Araba bir tanıldı, aaa BMW 1 serisi. Yeni imaj politikanız çok güzelmiş, tebrik ederiz.

Fotoğrafların gerçekleri tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdiği fikrindeyim. Tamam Hyundai olarak yıllarca iğrenç modeller yaptınız bunu kimse inkar etmiyor ama bu imajı düzeltmek için yaptığınız taklitler çok mu güzel oldu sorarım size. Ya da, orjinallerinin yanında berbat durmalarının yanında birde taklitçi damgası yemek çok mu hoşunuza gitti? Şöyle bu modelleri çıkartma daha doğrusu araklama kararlarını alan birilerine o kadar sormak isterim ki bu iki soruyu ama fare dağ hikayesi işte..

Haa son olarak i20’nin yeni televizyon reklamında iç kısmını görür gibi oldum ve yine çok güldüm. Direksiyonu aynı Opel Insignia. Insignia direksiyonlu, Corsa tipli Hyundai. O da iyimiş valla.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir