Feel Like a Star

Türk Hava Yolları.. Belki de tarihinde hiç yapmadığı kadar büyük bir imaj çalışmasına girişmişti son zamanlarda. Kevin Costner reklam yüzüyle 70 küsür ülkede yayınlanan reklamlar, şu yılda şu kadar kar yaptık gibisinden göz boyayıcı hayvani rakamlar, uzun seferlere özel aşçılı menüler vs vs.. Gerçekten şirketin imajını yeni nesil için baya hoş gösteren detaylar bunlar. Her ne kadar bir, iki nesil geridekilere sorulduğunda “THY köy otobüsü gibi” yanıtları alınsa da, THY’nin son halini tadan eski topraklar da bu itibarın geçmişte kaldığını kabul ediyorlar.

Bunca zaman yaşanan daha doğrusu yaşandığı sanılan bir çıkışın ardından 25 Şubat 2009’da İstanbul-Amsterdam seferini yapan uçağın kazası bu çıkışa bana göre bir dur dedi. Her ne kadar olayın üzerinden iki gün geçmiş olsa da -muhtemelen Hollanda yasalarının da etkisiyle- olayın gerçek sebebi, hatta yaşamını yitiren insanların isimleri bile hala oralarda yok.. 9 olarak söylenen ölü sayısı da sanki zoraki, milletin ateşini almak için yapılmış bir açıklama gibi..

Kazanın sebebi ne olursa olsun, ister suçlanacak sağlam bir teknik hata bulunup suç Boeing’e atılsın, ister havalimanı / hava şartları suçlansın THY’nin imajına büyük bir leke sürülmüştür. Türkiye’de büyük oranda mecburiyetten ve yerli malı yurdum malı anlayışıyla öncelikli tercih edilme açısından değişiklik olmayacaktır. Ancak özellikle yabancıların, fiyatı ve yeni kurulmaya çalışılan star imajı çerçevesinde transit uçuşlarda THY’yi tercih etmesi bana göre bir süre azalacaktır.

Kazalar her zaman acıdır ancak sakınılan göze çöp batar misali bunca “feel like a star” repliğinden sonra böyle bir kazanın meydana gelmesi de THY için ayrı bir talihsizlik oldu gibi duruyor. Kazadan sonra, Türkiye’de izlediğim haber kanallarından belgesel kanallarına, müzik kanallarından popüler kanallara kadar her tarafta dönen Costner’lı feel like a star reklamlarının bıçak gibi kesilmesi kuşkusuz bunun ilk ve en büyük somut örneği. Muhtemelen 70 küsür ayrı ülkede yayınlanan reklamların akıbeti de bizdekiler gibidir. Bununla birlikte Kevin Costner’ın haricinde yeni starlarla çekilecek olan serinin devam filmlerinin geleceği de kısa vadede pek parlak gözükmüyor.

Neyse efendim olayın imaj meselesine şöyle bir bakış attık.. Kazada hayatlarını kaybeden insanların yakınlarına bu vesileyle başsağlığı diliyor, kazadan kurtulan insanlara da sormak istiyorum; acaba kendilerini star gibi hissediyorlar mı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir