F1 2009 Preview – 2

2009 sezonunun ön bakışına başladığımız birinci bölümün ardından kuşkusuz en büyük haber Honda’dan geldi. Küresel mali krizin etkisi sebebiyle Honda, Formula 1 faaliyetlerini bitirdiğini açıkladı. Genel olarak fabrika takımı olmanın avantajını yüksek harcamalar ile gösteren Honda’nın, bu masrafların karşılığını başarı olarak alamaması belki de ekonomik krizden daha güçlü bir ayrılış nedeni idi ama su üstüne çıkan kriz oldu. Bu hamle ile bence en çok son iki yıldır çizdikleri “çevreci” imajları zarar gördü. Şirket reklamları yerine çevre projelerini destekleyen ve dolayısıyla gelir getirmeyen bir otomobil, Formula 1 gibi paranın her şey demek olduğu bir sektörde şirketi fazlasıyla zarara sokmuş olmalı. Takımın geleceği ise şimdilik belirsiz olsa da yakın zamanda yeni bir sahibe kavuşacağına kesin gözüyle bakılıyor. Zaten Bernie ve diğer yandaşları 10 takımdan az bir gride kolay kolay izin vermeyecektir.

Honda’nın gündeminin haricinde takımlar, yeni sezonda kullanacakları resmi otomobilleri tanıtmaya başladılar. 2008 sezonunun sonunda, genellikle aynı araç üzerinde fakat yeni sezon kurallarına uygun tasarımları görmeye başlamış, bir miktar fikir sahibi olmuştuk. Ancak Formula 1’in Ferrari, McLaren, Renault gibi önde giden takımları bu süre zarfında ser verip sır vermediler. Aslında 2009 sezonunun değişiklikleri sebebiyle yeni otomobillerini daha sezon bitmeden hazırlamaya başlamışlardı ama küçük takımlar için bir reklam aracı olan yeni otomobillerin tanıtılması (en azından benzer bir şeklinin gösterilmesi) büyük takımlar için bugünlere yani resmi tanıtım günlerine kadar uzadı. Gerçi geçtiğimiz yıllardaki tanıtımlara oranla bu yılki tanıtımların biraz erkene kaydığı da kesin ama büyük takımlardan bir prototipi eminim ki herkes daha erken görmek isterdi. Neyse, öyle veya böyle zaman geçmiş ve yeni otomobiller önümüze gelmiş, bunlar yerine önümüze bakmakta fayda var..

Ferrari F60

Ferrari ilginçtir ki 2009 otomobilini ilk tanıtan takım oldu. Alışılan “F2007, F2008” gibi isimlerin aksine yeni otomobil “F60” ile karşımıza çıktı. Ferrari’nin Formula 1’deki 60. yılını temsil eden farklı ismin, 2009 gibi farklılıkların tavan yaptığı bir yılda kullanılması da fena olmamış.

McLaren MP4-24

Toyota TF109

Toyota bu yılki tanıtımını internet üzerinden gerçekleştirdi. Honda’nın yarışlardan çekilmesinin ardından bir diğer Japon takımı Toyota’nın da en ufak masraflarını dahi kıstığını görmek bizi, krizi en çok Japonların dikkate aldığı sonucuna ulaştırabilir.

Renault R29

Renault’un yeni otomobili R29 belki de yıl içinde görebileceğimiz en ilginç araçlardan birisi olmuş. Motor kapağı üzerinde yer alan köpekbalığı yüzgeci şeklindeki kanadı yeni tasarıma da aktaran Renault, renklerinin de etkisiyle sanki kokpitin sonundan arka kanada kadar tek parçalı bir görünüme bürünmüş. Otomobilin önü ise birçok Formula 1 otoritesi tarafından şimdiden en kaba ön dizayn olarak ilan edilmiş durumda. Renault’daki bir diğer dikkat çekici nokta ise Total reklamları. Geçtiğimiz yıllarda Total’in himayesinde bulunan Elf logoları araçta yer alırken bu sene ana şirket Total ön plana çıkarılmış. E ne var bunda derseniz tek bir cevabı var oda kırmızı. McLaren’e Vodafone’un sponsor olması takımla alakası olmayan kırmızı rengi ön, arka kanatlar ve yanlarına ekletmişti. Bu yıl aynı şey Renault için söz konusu. Uzaktan ufak gözüken bu kırmızılıklar özellikle yağmurlu yarışlarda o kadar belirgin oluyor ki otomobilleri Ferrari’yle bile karıştırmanız mümkün olabiliyor.

BMW Sauber F1.09

BMW Sauber’in yeni aracı tahmin edilebileceği üzere 2008 sezonu sonunda yeni kurallara göre modifiye edilmiş araçla büyük ölçüde benzer bir tasarımla çıktı karşımıza. Kuşkusuz tanıtımdaki en büyük güzellik 2008 aracı ile 2009 aracının yan yana gözüktüğü kare idi. Bu şekilde bir karşılaştırma fotoğrafının resmi olarak yayınlanmış olması birçok Formula 1 sever için güzel bir manzara oldu.

Williams FW31

Ocak ayında gerçekleşen bu tanıtımlara ek olarak muhtemelen Şubat sonuna kadar Red Bull, Toro Rosso ve Force India’nın da yeni otomobilleri karşımızda olacak. Her ne kadar yeni tasarımlar başta göz zevkimizi bozsa da Formula 1’siz geçen 3-4 ayı değerlendirmek için gerçekten güzel malzeme oldular. 2 ay sonra Avustralya GP’sine kadar bol tanıtımlı günler dilerim..

İlgili Bağlantı(lar): F1 2009 Preview

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir