Hanginiz yeni?

Efendim nedir bu paralar çektiğimiz sorarım size. Oysa 2005 öncesinde ne kadar rahatızmışız da haberimiz yokmuş.. Milyonlarımız, beş yüz binlerimiz falan derken dilimiz de alışmış bol bol sıfırlara yaşayıp gidiyormuşuz. Aslında onların da faydası vardı bana göre. Mesela matematikte şöyle milyonlu rakamlardan fazlasını zor bulursunuz. Biz Türk milleti olarakta paralardan alışık olduğumuzdan şıp diye okurduk bu rakamları. Evet biraz komikti onca sıfır, bir operasyon gerekiyordu ama ne bileyim insanın yüreğinden de bir parça kopup gitmedi değil 6 sıfırla birlikte.

Öyle böyle derken 2005 yılında atılıverdi altı sıfır ve bana göre en büyük hata bu anda yapıldı. Hayır sıfır atmak değildi, hata sıfır atılan paraya “Yeni Türk Lirası” demekti.. Yaşı tutanlar bilir bu proje yıllar öncede fazlasıyla dile getirilmiş ve bu isim o zamandan bu zamana akıp gelmişti ve en sonunda hayatımıza giriverdi.

Evet 2005’ten bugüne YTL “ay yeni kerata" falan sempatik bile geldi hepimize.. Ama 1 Ocak 2009 günü itibariyle Türk Lirası geri döndü. Sevgili ATM cihazlarımız yenilenmiş, sıcak Türk Lira’larını bizlerin beğenisine sundu. Peki halk arasında bu yeni paraya ne dememiz gerekiyor? "Yeni” desek 2005’te çıkan sıfırların atılmış hali geliyor aklımıza. Türk Lirası desek ne bileyim gözümüz eski bol sıfırlı hallerini görüyor falan filan derken bir kavram karmaşasının içinde buluveriyoruz kendimizi.

Dönüp dolaşıp nereye geliyoruz? Sıfırların atıldığı geçici paraya “yeni” diyen zihniyete. Madem bu operasyonu yapacak kadar cesur ve sivri zekalısınız hadi bakalım cevaplayın bu ironiyi. Başka isim mi yoktu yoksa her şeyi baştan değiştirme sevdanızın aksine bu defa geçmiştekileri dinleme kararı mı aldınız? Zaten faydalı bir şey olsa eskiyi örnek almazdınız ya oda ayrı mesele..

Son olarak üç noktanın daha altını çizmem gerekiyor;

İlki “ay bu yeni bu eski” derken 2005’te iki tane (50 ve 100), 2009’da ise bir tane (200) büyük banknot katıldı aramıza. Enflasyona gelin enflasyona diyorum.

İkinci nokta ÖSS adaylarına. 10 TL’nin arkasında benim matematik bilgimi aşan bir formül var, aman diyorum sınav alanına giderken cep telefonlarınızla birlikte 10 Liralarınızı da yanınıza almayın. Kopya muamelesi falan görürsünüz mazallah.

Son nokta ise kişisel görüşüm olacak. Bana göre paraların tasarımı ön yüzlerindeki Atatürk portreleri hariç çok kötü olmuş. Zevkler ve renkler tartışılmaz tabi..

Hala -yeni- Türk Lira’ları eline geçmeyenler ve yazının anlam bütünlüğünü görsel olarak desteklemek için buyrun efendim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir