Yılbaşı Havası

“Ağustos’un yarısı yaz yarısı kış” diye bir laf vardır. Şu an için ne kadar saçma gelse de fazla değil yaklaşık 5 sene öncesine kadar doğru sayılabilirdi.. Sıcak bir yazın ardından, Ağustos ayının ikinci yarısı tam bir kış etkisi yaratmasa da yazın bunaltıcı etkisini üzerimizden alan bir dönem olurdu.

Önce Ağustos’un yarısı Eylül ayına kaydı, sonra Ekim’e hatta ve hatta şimdilerde Kasım ve Aralık’a. Son 2-3 yıla baktığımızda Eylül ayına kim sonbahar diyebilir? Eylül artık düpedüz yaz. Üstelik yarısı yaz yarısı kış kaçışı olmadan. Belki bundan birkaç yıl sonra aynen Eylül’ün başına gelen sıradakilere de gelecek. Her zaman her yerde “küresel ısınma” diye yırtınıyor ya insanlar olay bu işte. Artık bir insan ömrüne rahatça sığabilecek hızda değişiyor mevsimler..

Bu düşünceler yaklaşık bir aydır aklımda ama yazmaya korkuyordum. Neden mi? Yılbaşı yüzünden. Türkiye gibi kuzey yarım kürede yer alan ülkeler için (çok büyük genellemedir, aksi ispatlanabilir) yılbaşı demek bence kar demek. Havalar ise geçen sene Kasım ayına kadar yaptığı sonbahar etkisini bu yıl resmen Aralık ayına kadar yaşadık. Aralık ayının şu son bir haftası adam akıllı kış şartları başladığını hesaba katarsak korkmakta da haksız değil mişim gibi geliyor bana. Hadi bu yılı ucundan bucağından yırttı, ya seneye? Ya bir dahaki seneye? Evet sıcaklar ramazan/kurban bayramı edasıyla ama ters yönde ileriye doğru kayıyorlar. Kaba bir hesapla bir ay daha kayması demek benim için kırılma noktası olan yılbaşının sonbahara girmesi demek oluyor.

İçten içe de “Acaba yılbaşını yazın mı yaşamak istiyorum?” sorusu da aklımdan çıkmıyor. Sonuçta insanlar korkularından beslenir ve gerçekleşen korkular hoşlarına giden yaşam tarzlarının başlangıcı olabilir. Bilemiyorum açıkçası ama şu bir geçek ki iklimler değişiyor. Bireysel olarak çabalarımız her ne kadar “devede kulak” gibi gözükse de şu yazıdan bir kişinin etkilenip bu kötü gidişatın oluşmuna katkı sağlamayı kesmesi bile bana ve Dünya’ya kar kalacaktır diye düşünüyorum.

Son olarak yollarda kalmama opsiyonu eşliğinde herkese karlı bir yılbaşı diliyorum. Umarım sıcak havalarda yaşanacak bir yılbaşı sadece güney yarım kürede kalır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir