Şeytan Ayrıntıda Gizlidir – Ahmet Ümit

Türkiye’de polisiye dendiği zaman akla gelen ilk isimin (hatta yer yer tek isimin) Ahmet Ümit olduğu konusunda çoğu kişi hemfikirdir.

Konu Ahmet Ümit olduğundaysa, ismi bir hayli ünlü olan Şeytan Ayrıntıda Gizlidir, Türk polisiyelerindeki Ahmet Ümit etkisini yaratır diğer kitapların üzerinde.

Kitap-yazar karşılaştırmalarını geride bıraktığımızda içerisinde 18 ayrı Başkomser Nevzat hikayesi barındıran bir eser var önümüzde.

Konuyu okuma kolaylığı yönünden ele aldığımızda, ara vereceğiniz yerde hikayeyi bitirmiş olmanın cazip bir etkisi olduğunu kabul edebiliriz.

Agatha Christie’de de benzer örneklerini gördüğümüz kısa kısa birçok öyküden oluşan polisiyenin negatif yanıysa detay eksikliklerinde ortaya çıkıyor. Uzun uzadıya bir kanıtın evrilerek sonuca etki etmesi, bu tarzda yerini çoğu zaman esas karakterimizin kafasında yanan bir ışığa bırakıyor ve karanlıkta kalan malesef gerçekçilik oluyor.

Daha önceden örnekleyebileceğimiz Ahmet Ümit’in son kitaplarından ve tek hikayeyi barındıran Beyoğlu’nun En Güzel Abisi ile karşılaştırdığımızda detay eksiklikleri Şeytan Ayrıntıda Gizlidir’de fazlasıyla açığa çıkıyor. Zaman içinde evrilen karakterleri ve hatta Ahmet Ümit’i de ele aldığımızda, yazarın eserlerini kronolojik sırayla takip etmenin faydaları da kafanızda bir yerlerde belirmiyor değil.

Negatif bir tablo çizilmiş gibi bir etki olsa da, Şeytan Ayrıntıda Gizlidir okuru kendisine hızla çeken ve hayli rahat okunan bir kitap. Türk edebiyatı ve polisiye severlerin olmazsa olmaz birleşimine hazır olun!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir