Eskiye, Eski Ragbet Eder

“Eskiye ragbet olsa bit pazarina nur yagardi” derler.. Genelde bu lafa katilirim. Kaliteli antika esyalar haric hicbir isimize yaramaz bu eski pusku seyler. Hele ki eskilik elektronik dunyasinda ise aman derim; elle tutulur bir yani olmaz. Bilgisayardir, telefondur bozuldugu zaman tamiri bile iki kere dusunmek gerekir “astari yuzunu gecer mi?” diye.

Ama bilgisayar dunyasinda da bir klasiklik vardir ki basa bela. Ornek olarak cok rahat oyun dunyasini gosterebiliriz. Hayattan, internetten bunalmis bunyenin kacis noktasidir oyunlar. Iyi zaman gecirtir ve kafa dagitirlar.

Galiba biz de biraz eskidik ki yeni oyunlari pek begenmez olduk. Oyun raflarinda Red Alert 3’ler gezerken bizler en az bes yillik Red Alert 2 serisi ile takiliyoruz.. Eh ne dedik baslikta? Eskiye, eski ragbet eder. Biz eski olarak RA2’ye, RA2’de eski olarak Windows XP’ye ragbet ediyor. Korler sagirlar birbirini agirlar hesabi anlasip gidiyor bu uclu ama tek bir sorun var. Biz eski kafalilar Windows Vista gibi bir yeni cocukla ortama dahil olmaya calisiyoruz ama pek basarili olamiyoruz.

Daha en basta, oyunu bir hevesle kurup oynamaya kalkistiginizda hayattaki en itici kelimelerden birini duyuyorsunuz; “fatal error”. Neymis efendim Vista beyzadeleri bu tarihi oyuna burun kiviriyormus. Neyse Bill amcamiz care bulmus sag tiklayip oyunu XP hatta isi abartip 98 uyumluluk modunda calistirabiliyorsunuz. E guzel. Oyun aciliyor, zamaninda kendini profesyonel oyuncu sanan ben, touchpad ile oynama calisinca kici kirik bir brutal enemy’e yeniliveriyorum. Cok guzel ama touchpad bahanem var neyse ki. Hic strateji oyunu normal fare olmadan oynanir mi yapma Tolga? Her neyse isimize donelim bize network lazim. En buyuk Vista kazigini da buradan yiyoruz. Oyunun destekledigi protokol (IPX midir nedir) Vista’da kafadan yok. Ne yapalim ne edelim google’da arayalim bari. Aradik ve Alihan ile (ki zamaninda Dangerous Relationships serisinde 5 olarak anilmistir) ayni anda 4 kb’lik ufaklik buluyoruz ve bingo oyunda network bolumundeyiz. Bir zorlugu daha astik. Ama isi abartip ayri ortamlarda network kurma isine girince adama bir yuh derler. Bu kadar eski-yeni kaynasmasini yapmissin abartma istersen de derler. Cokta haklilar. Ne denediysek yaklasik 2 saatimizi kaybetmek disinda bir ise yaramadigini gorduk ve dersimizi aldik.

Ne yapmaliymisiz efendim? Eski-eski-eski kuralini (eski oyuncu, eski oyun, eski bilgisayar) bozmamaliymisiz. Onumuzdeki gunlerde son eskimiz XP ile gulluk gulistanlik RA2: Yuri’s Revenge keyfinde bulusmak uzere. Hey gidi eski gunler!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir