2023’te ‘Alonso şansı’ ve Aston Martin’e dair..

Verstappen’in ikinci şampiyonluğu ile noktalanan 2022 sezonunun ardından kuşkusuz en dikkat çekici pilot transferlerinden biri iki kez şampiyon Alonso’nun Aston Martin’e geçişi oldu.

Pilotaj anlamında kişisel olarak grid’te ilk sıralarda sayabileceğim Alonso’nun, Formula 1’de oldukça önemli yer tutan “şans” faktörü sıralaması maalesef ki yetenekleri ile ters orantılı.

Renault ile 2005-2006 yıllarında şampiyonluğu göğüsleyen İspanyol pilot, artık tek tek açıklamaktan yorulduğumuz üzere çoğu zaman yanlış yerde ve yanlış zamanda yarıştı.

Aradan geçen yıllar Alonso’nun yetenekleri üzerinde minimum etkide bulunurken değişmeyen şey İspanyol pilotun rekabetçi bir araca sahip olamadığı idi.

Aston Martin’e geçecek olursak… Stroll Family tarafından F1’e armağan edilmiş bir marka. Sahip oldukları para akışı muazzam ancak iş Formula 1 kültürüne geldiğinde parayla satın alınamayan şeyler olduğu ortada.

Vettel’in son kariyer yıllarını orta-alt grupta geçirmesini sağlayarak emeklilik sürecini hızlandıran Aston Martin, 2023 testleri itibariyle biraz daha derli toplu bir tablo ortaya koydu. Ancak F1 için son yıllarda söylenmiş en doğru yorumlardan biri, bir müşteri olarak fabrika takımlarından aldığınız motorla şampiyonluk ipini göğüslemenin oldukça zor olduğu yönünde.

Bilindiği üzere Aston Martin de, Mercedes motorları ile yarışıyor. Ana takımın iyi yapamadığı bir şeyi Aston Martin’in yapabileceğine; özellikle de Mercedes’in direkt rakibi Red Bull ve Ferrari gibi diğer fabrika takımlarının rekabet ortamında bulunduğu bir çevrede başarmak ne denli gerçekçi görünür orası muamma.

Kim ne derse desin, Alonso’nun ya da herhangi bir F1 pilotunun, 2023 güç dengeleri düşünüldüğünde Red Bull, Ferrari ve Mercedes üçlüsü ile yarışmaması halinde şampiyonluk potasında olacağını düşünmek hayal kurmanın ötesine maalesef geçemez. Bu sebeple ‘Alonso şansı’ Aston Martin ile ilişiklendirilmeden çok, geçmişin tozlu sayfalarında kalan bir kötü şans olarak hatırlanacak bir konu.

2023’te karşılaşabileceğimiz en iyi Aston Martin & Alonso ikilisi, sürpriz yarışlarda elde edilebilecek ilk üç sıra finish’lerinden öte gidemeyeceğe benziyor…