Asla Yapma (The Never List) – Koethi Zan

“Gerilim”. Asla Yapma’nın kapağında bizi karşılayan ve kitabın türü konusunda bizi bilgilendiren yegane kelime. Bir an, keşke fiiller gibi geçmiş zaman çekimi bulunabilecek bir kelime olmasını dilerdim aslında. Neden mi? Hadi beraber bakalım…

Sakınılan göze çöp batar gibi bir deyişten yola çıkarsak üniversite yıllarında başlarına bir şey gelmesinden korkan iki iyi arkadaş; Sarah ve Jennifer, hayatta karşılaşacakları tüm problemleri sıralayacakları bir liste hazırlarlar. Asla yapılmayacaklar listesi olarak adlandırdıkları listede başlarına gelebilecek her şeyi, onlara sebebiyet vermeden, bir diğer deyişle hayatta onları yaşamaktan ödün vererek hepsinden sakınmaktır amaçları.

Tahmin edebileceğiniz üzere bir noktaya kadar. Üniversiteden profesörleri Jack Derber tarafından kaçırıldıklarını anladıklarından bir mahzende tutsak olarak kendilerine gelen Sarah ve Jennifer için her şey aslında….

İşte burada gerilimin geçmiş zamanına geliyoruz. Çünkü hikaye bu noktada anlatıcımız Sarah’nın, üzerinden on yıldan uzun bir süre geçen olay sonrası yaşadığı psikolojik sorunları ele alıyor. Evden dahi çıkmadan yürüttüğü işi, hazır yemekler ve diğer asosyal davranışlar… Jennifer için hala bilinmez bir son varken Sarah’nın o mahzenden çıkıp bir şekilde hayatına devam ettiği gözler önüne seriliyor. “Asla Yapma” kalıbı ve listesi ise, geçmişe dair minik bir izden başka bir ifade taşımıyor.

Gerilimi geride bıraktıktan sonra pek de başarılı olmayan bir macera devralıyor bayrağı. Jack Derber’ın potansiyel bir hapisten kurtulma duruşması öncesinde Sarah, kendisi gibi tutsak olan Tracy ve Christine ile birlikte, kendilerini tutsak eden eski profesörlerinin aleyhinde insan kaçırmanın ötesinde cinayet suçlamalarını kanıtlamaya çalışıyorlar.

Asla Yapma 322 sayfa. Fazla uzun bir kitap olmamakla beraber bir oturuşta okumanın çok ötesinde bir vasatlıkta olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Birbirinden kopuk hikayeler anlatıcının psikolojik sorunlarının önüne geçip, problemi yazara kadar bağlamamıza yetecek derecede sorunları işaret ediyor. Dünya çapında sesini duyurup film anlaşması imzalayan bir roman olsa da, okumadan önce kuşkuyla yaklaşmanıza yetecek kadar kanıtı da görmezden gelemiyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir