The Lego Movie (2014)

Bol miktarda Lego spoiler’ı içerir. Filmin tadını kaçırır mı derseniz, her film yazısını, izledikten sonra okumanın faydalı olacağı söylenir.

image

Kitapçığa bağlı kalmak mı, yoksa her şeyi yıkıp kendi hayal gücünüze yönelmek mi? Lego’nun en büyük ikilemlerindendir. Açık ve net 3 yaşından beri benimle olan Lego’larımın verdiği eminlikle söyleyebilirim ki, alınan her kutu, öncelikle talimatlara uyup ne ise o hale getirirlir. Yani şundan bundan alayım, sonra o süslü Lego paketlerini açıp hepsini karıştırayım diye bir başlangıcı, hiçbir hayalgücü o mükemmelliği bir kez görmeden yapamaz. Ardından biraz zaman geçer, yeni süslü paket(ler) gelir ve eskiler teker teker geri sıralara düşer. Uçurumun kenarındakiyse, parçalanıp benim için burada örneğini verebileceğim Buffalo III gibi pek çok eşsiz bütünlüğe doğru yelken açar.

Lego Movie de işte aşağı yukarı buralardan konuya giriyor. Biraz daha acımasız bir şekilde tüm setlerin yapıştırıcı ile yapıştırılıp orijinal durumlarını koruması gerektiğine inanan bir taraf ile, inşaat işçisi gibi sıradan bir figürün buna karşı olan savaştaki zorunlu liderliği üzerinden yürüyen bir hikaye.

image

Lego’nun elinde bildiğiniz üzere sayısız lisans var. Hani Batman & Superman bir araya gelecek diye geçen yaz ortalık ayağa kalkmıştı ya, The Lego Movie, lisanslarıyla bunu çok daha erken yapabildi. Sadece bunlar da değil, Lord of the Rings’ten Teenage Mutant Ninja Turtles’a, tarihi karakterlerden The Simpsons’a, hatta Star Wars’a kadar hayli geniş bir perspektifin Lego figürleri, The Lego Movie’ye renk katıyor.

Tahmin edilebilirliği tartışılır olmakla beraber, film içerisindeki “yaratıcı” taraf ile elinde yapışkan silahıyla (Lego’larıma böyle bir şeyi yapmayı aklımın ucundan bile geçiremezdim) setleri olduğu gibi sabitleme taraftarı grup sonlara doğru yaşadığınız acabalarla beraber normal dünyada kendilerine yer buluyorlar. O ana kadar yaşayabileceğiniz potansiyel “nereye varır” soruları için harika bir kapak ve filmin finali için bir o kadar güzel bir detay olduğunu söylemeden edemeyeceğim.

Tüm bu pozitif karşılıklar, beklenenin üzerinde bir macera ile de birleştirince, The Lego Movie gayet izlenesi bir animasyon olarak tarihe geçiyor. Kişisel olarak benim gözümde zaten Lego ile artı puanla başlamıştı The Lego Movie ancak filmin bunu kendi başarısıyla da desteklemesinin asıl önemli olan nokta olduğuna kuşku yok.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir