Reklamın Altın Çağı & Piyasanın Dahi Çocukları

Kolayca anlayacağınız üzere bugün Mad Men’den bahsedeceğiz.

Başlamasının ardından geçen yedi yılda, bir başka AMC yapımı Breaking Bad’in yolunu izleyerek son sezonunu iki yıla yayıp 2015’te veda etmeye hazırlanıyor Mad Men. Aslında Limon’daki etraflı Mad Men & son sezon yazısının ardından bu konuda bilgilendirme dışında fazla bir şey söylememe gerek kalmadığının da farkındayım. Zaten amacım da o değildi.

image

2015’te yayınlanacak olan yedinci ve final sezonunun son yedi bölümüne potansiyel sıfırdan başlayıcılar için kendi görüşlerim galiba “esas tamam” olacak. Ya da onun gibi bir şey işte.

Ben “potansiyel sıfırdan başlayıcı” olarak (evet bu arada bir kavram doğuyor :)) üçüncü sezonda dahil olmuştum Mad Men’e. Özel bir sebep ve tavsiyeden bağımsız kişisel bir yakalayıştı benim için. Dönem dizilerine kuşkuyla yaklaşan biri olarak, 60’ların Amerika’sı ve reklam sektörü gibi az işlenmiş alanların ağırlığının önyargıları bastırmakta gayet başarılı olduğunu söyleyebilirim. Don Draper’ın hayatı da kuşkusuz esas öğe olarak kendi çekiciliğini yaratıyor.

image

Mad Men’de son sezonlarda azalsa da halen devam eden bir gelenek vardır. Hani herhangi bir seride sürekliliği sağlamak için en can alıcı yerde kesme gibi bir şey bulunur ya.. Bölümler arası belli düzeyde, sezonlar arası daha yüksek gibi. Mad Men’de açık ve net, bu sıfıra yakındır. Twitter’da falan olduğuna eminim, arayıp çıkartamayacağım ama “hiçbir şey yapmadan sonraki bölümü deli gibi bekleten dizi” tanımını Mad Men için kaç defa kullandığımı sayamam bile. Diyaloglar, ortamlar, karakterler, ambians ve daha birçok etmen bir araya gelir ve siz onları sadece yeniden görmek istersiniz. Kalanı zaten hayattan kesitler ve akılcıl gülümseten detaylardır.

image

Günümüzden daha kolay görüşleri hatırlayacak olursak, 2014 finalini izledikten sonra aklımda kalan satırlar sadece şunlardı:

Kurgunun tarih eşliğinde ilerlemesi ve artık tarihin 1969’lara dayanmasıyla belki misyon büyük ölçüde tamamlanmıştır ama kişisel görüşümün ötesinde, Mad Men takipçilerinin genel yaklaşımı tam olarak bu.

image

Mızmızlanmaya indirgenmiş, epi topu izleyeceği 7 bölümü kalmış ve bir yıl bekleyecek bu kitleye katılmadan önce, Mad Men dünyasına hiç bulaşmamışlar için harika bir gelecek görüyorum. Tek kelimeye indirgersek Mad Men “farklı” ve bunu keşfedin derim.

Spoiler değil, intro’daki iki atıf; Draper’ın durdurulamaz düşüşü mü yoksa sonundaki koltuğa kuruluşunu mu göreceğiz bilmiyorum ama kimin bir yıl bekleyeceği malesef belli. Bari Game of Thrones gibi kitapları olsaydı 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir