Alaska’nın Peşinde (Looking for Alaska) – John Green

Aynı Yıldızın Altında‘dan sonra, kendinizi “ya bunun yazarı kimmiş” etkisine bırakıyor ve John Green’in sıradaki duraklarına konuk olmaya başlıyorsunuz. Benim için de sıradaki durak, Alaska’nın Peşinde oldu.

image

Öncelikle Alaska’nın nereden geldiği konusunu açıklamayı nedense her şeyden çok istiyorum. Alaska’nın Peşinde’ki Alaska, Birleşik Devletler’in soğuk bir eyaleti değil, tam tersine kitabın sıcakkanlı genç kız karakteri. Herkes tarafından imrenilerek bakılan hayatının yanında içinde yaşadığı kendi sorunlarıyla boğuşuyor ve mutsuzluğu dışarıdakiler tarafından çok büyütülmese bile kesinlikle farkındalık yaratıcı.

Kitap her ne kadar ismiyle Alaska’yı onurlandırmış olsa da, anlatıcımız ince-uzun fiziksel özelliklerine ironik bir biçimde “Tıknaz” lakabını alan Miles Halter. Şu ana kadarki tüm John Green kitapları gibi young-adult yaş grubuna ışık tutan Alaska’nın Peşinde’de, üniversite öncesi yatılı Culver Creek’te lise yaşamını sürdüren Miles, Alaska ve Chip’in (Albay) belki de hepimizin o yıllarda yaşadığı maceralarına konuk oluyoruz.

Alaska’nın Peşinde tam bir orta noktası olan kitap. Şöyle ki, bölümler bu noktara gelene kadar x gün önce, y gün önce diye geri sayıp, devamında z gün sonra diye devam ediyor. Kafanızda oluşturmaya çalıştığınız o olayın gerçekleşmesi, düşüncenizin ve gerçekleşenin sürprizini size yaşatırken, bir yandan da benimsediğiniz karakterlerin yaşadıkları kendinizi verebildiğiniz ölçüde fazlasıyla duygularınıza oynuyor.

“Büyük belki"den "acılar labirenti"ne harika kavramlar içeren bir kitap Alaska’nın Peşinde. Alaska kendini bu kadar idolleştirebilip ulaşılmaza erişmişken, kendi dünyasında yaşadıklarıyla adeta bir yan etkiyi çekmek/yaşamak zorunda kalıyor. İnsanin çoğu zaman bir yerinden tanık olabileceği aşina ve bir o kadar örneklendirilmemiş bir kurgu.

Başlamanızla bitirmeniz arasında fazla zaman geçmeyeceğini söylerek sizleri yeniden John Green dünyasına davet ediyorum. Evet, ön plana çıkmış Aynı Yıldızın Altında gibi bir örnek var ama John Green için bu başarının sürpriz olmadığının en büyük ispatlarından biri Alaska’nın Peşinde.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir