Formül ’14

Çoğumuzun sıkılarak geride bıraktığı 2013 sezonunun ardından, motorlar dahil birçok kural değilikliği içeren Formula 1’in 2014 sezonunun, daha söyleyecek sözlerinin bitmediğini son günlerde görmeye başladık. Bugün, uzun zamandır belli olan teknik değişikliklerden çok, bu son gün formüllerine göz atacağız.

image

Öncelikle 2014 takvimi. 19 yarış üzerinden açıklanan son takvimde, geçtiğimiz yıl artık Formula 1 ile yollarının ayrılacağı neredeyse kesinleşen Kore yok. Eh, ülkelerin yarışları düzenleyebilmek adına ödediği on milyonlarca doları düşündüğümüzde, Kore hükümetinin Formula 1’den üstüne para talep etmesi zaten F1 kültürünün bir türlü oturmadığı ülke için sonun başlangıcı olmuştu. Haziran ayında tam anlamıyla Red Bull’un sponsorluğu, hatta sahipliği ve müthiş logosuyla (evet yukarıdaki) dönen Avusturya GP’si (Eski adıyla A1 Ring, yeni adıyla Red Bull Ring’te koşulacak) ise, tarihi pistlerin bir bir takvimden azaldığı son dönemler için güzel bir kazanç oldu. Ayrıca “brand-new” olarak anabileceğimiz Rusya GP’si ise 2014 takvimimizin Ekim ayına renk katmaya hazır.

Takvimden çıkanlar ve yeni katılanlar kadar, bu aşamaya gelemeyenler de var elbet. Austin’de iki yıldır koşulan Birleşik Devletler GP’sinin yanısıra düşünülen New Jersey cadde yarışı, Manhattan siluetiyle başta Bernie olmak üzere birçok Formula 1 taraftarının ilgisini daha başlamadan üzerinde toplamıştı. Ancak 2014’te de bu güzel manzaralı ve potansiyel sıkıcı yarışı izleyemeyeceğiz. Çabuk sönen Sergio Perez – McLaren macerası ne kadar etkili olmuştur apayrı bir konu ama 2014 için konuşulan Meksika GP’si de bir diğer “başka bahara” örneği olarak karşımıza çıktı.

image

Ve numaralar. Ben numaralara çok takılan bir insanım ve en baştan söylemek gerekirse takımların tamamladıkları yılın şampiyonluk sıralamasına göre aldıkları numara sistemini seviyordum. Geçtiğimiz yıl kimin ne yaptığının çok bariz bir işareti idi bunlar. Ama kısa süre önce söylentisi çıkan ve pilotların istedikleri numarayla yarışabilmesine olanak sağlayan sistem hayata geçti. Buna göre 1 numara şampiyona rezerve olmak üzere, pilotlar 2 ile 99 arası, istedikleri numarayla yarışma konusunda özgür olacaklar. Aynı numarayı iki pilotun seçmesi halinde geçtikleri yılın şampiyonluk sırası belirleyici olacakken, şampiyon pilot da, istemesi haline 1 dışında seçim yapabilecek. F1 tarihinde ve diğer serilerde çok kullanılan bir sistem ama Formula 1 dünyası bu başarı ile kazanılan numaralara alışmış, hatta şu an yarışan hiçbir pilot için “uğurlu rakam” kafalarımızda oluşmamıştı. Değişiklik evet ama yanında karmaşa da gelecek. 2008’de önceki yıldan ceza alan McLaren ile 22 numarayla şampiyon olan Lewis Hamilton etkisini uzunca bir süre göremeyeceğiz kısacası.

image

Birde pek söylentisi bulunmayan bombamız var elbet. Son yarış çifte puan. Burada aslında takvimde bahsetmek istediğim 2014’ün son yarışı ünvanına kavuşan Abu Dhabi üzerinden gideceğim. Öncelikle Abu Dhabi’nin final yarışı olarak performansını 2010 yılında hatırlamayanınız yoktur. Fernando Alonso ve Mark Webber’in erken pit stratejisiyle gerilere düşüp bir daha tırmanamamaları, Sebastian Vettel’i sürpriz bir şekilde şampiyon yapmıştı. Geçiş olanakları pitstop’larla sınırlı bir pisti son yarış yapmak, birde üzerine son yarışta iki katı puan kazanılacağını ilan etmek Formula 1 açısından kendi kendini vurmakla eşdeğer. Sürüşün ve/veya paketin başarısını ön plana çıkaran bir pistte düşünülebilir ama Abu Dhabi, son yarış olmayacağını çoktan ispatlamıştı. Tek mantıklı açıklama, sezon sonu genç pilot testlerinin yapıldığı pist olduğundan taşınmamak gösterilebilir ama F1’in bu kadar ufak lojistik hesaplara kadar tasarruf edebileceği çok daha büyük harcamaları var.

Şampiyonluk şansı olan takımları son yarışa kadar motive etmek amaç evet ama ne bileyim şöyle sona bir grand prix daha eklemek daha mantıklı olmaz mıydı? Zamanında her GP’de en çok on puan alınıyor, neden biri benim için daha özel olsun tarzı açıklamalar yıllar sonra birine dokunmuştur belki kim bilir.. Tabi bahsettiğim zamanlarda birinciye 10 puan veriliyordu. Vettel nesli 25 olarak düşünebilir 🙂

Formula 1’in 2014 için bize sundukları şimdilik bunlar gibi duruyor. Formul 14’ü sevin veya sevmeyin, eğleneceğimiz bir yıl olmasını diliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir