Profesör (What Comes Next) – John Katzenbach

Kısa süre içersinde hafızanızı tamamen kaybedip, bilinçsiz bir şekilde yok olacağınızı öğrenirseniz ne yapardınız? Sanırım emekli psikoloji profesörü Adrian Thomas’ın intiharı seçmesi, kontrolü elinde bulundurmayı seven çoğu insan ırkı için güzel bir kaçış olarak görülecektir. Tabi tam da o sırada olağanüstü bir şey yaşanmadıkça.

image

Aslında Adrian için böyle ölmüş yakınlarıyla konuşmaya başlama falan derken hayata tutunmak için pek bir şey kalmamış gibi düşünülebilir. Ancak tanıklık ettiği 16 yaşındaki Jennifer’ın kaçırılması, en az Adrian kadar şu an hayatta olmayan eşi, abisi ve oğlu tarafından dahi göz ardı edilemeyecek bir motivasyonu kendisine sağlar.

Diğer taraftan Jennifer’a dönecek olursak, birden fazla evden kaçna girişimi bulunan sorunlu bir kız imajıyla başlıyoruz tanımaya. Babasını kaybetmiş, annesi ve annesinin erkek arkadaşının evinde aidiyet duygusundan uzak bir yaşam sürerken, tam da bir diğer kaçma girişimiyle kesişiyor kaçırılması. Aslında düşününce ilginç yani bir yandan evden kaçmak isteme olgusu, diğer tarafta bunun kendi isteği dışında gerçekleştirilmesi. Benzer bir amaç ve yaklaşan bambaşka bir sonuç..

Ve What Comes Next ekibi; Linda ve Michael. Kaçırdıkları Jennifer’ı, benliğini kaybetmesine yardım edecek 4 numara kimliğiyle dünya üzerinde azımsanmayacak bir sapkın grubun önüne, internet üzerinden yem eden ikili. İşkenceler, insanlıktan uzak yaklaşımlar gibi tahmin edeceğiniz çeşitli eziyetler sirki yaratmak da uzmanlık alanları. Polisin tamamen elinin kolunun bağlanmasıyla Jennifer’ı bulmayı herkesten çok kendine görev edinen Adrian Thomas’ın yaşadıkları, git gelleri ve gerçekten ilginç bir yardımla adeta karanlıkta koşması ve son.

Profesör, açıkça söylemek gerekirse bir başyapıt olmayacak fakat macera, gerilim ve hafif polisiye kırıntılarından en az birini benimsemiş okurlar tarafından da gayet güzel okunabilen bir eser.

En son Klon-Cast of Shadows isim seçiminde yaşadığım orijinal isim yerine fazla zorlama bir Türkçe seçimi Profesör’de de gördüm. Gerçi bu kitap örneğin Almanca’da da Der Professor şeklinde geçiyor ama bana Jennifer’ı kaçıran grubun adı/sitesi ve kitabın özgün adı What Comes Next, daha yakışıyor gibime geldi. Ben editör olsam sıradan ve ünvandan başka kitapla alakası olmayan Profesör yerine çok net Sırada Ne Var gibi bir seçim yapardım sanıyorum. İki kitabı da dilimize katan Koridor Yayıncılık’a selam olsun. İçerikten çok isme takılıyorum, farkındayım 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir