Si-Es-Sevın

Evet harfler bu defa küçük yazılıyor. iPhone 3GS ve 4S aynen kullandığım şekilde yazılırken beşinci neslin temsilcileri 5c ve 5s (ilk kez çoğula dikkat) için böyle uygun görmüş Ste.. Öhü öhü! Tim Amca.

iPhone 5, Apple tarihinde orijinal iPhone’dan sonra 355 günle en az piyasada kalan model ünvanıyla sahneden ayrılırken (evet 4S hala satılacakken 5 üretimden kalktı), özelliklerini birebir 5c’ye, tasarımı da 5s’e bıraktı. C, cheap/color/China hangisine denk geliyor olursa olsun gözünüzde, sempatik bir model olmuş. Hatta 5’ göre biraz şişmanlamasa, rahatlıkla atlanır ama abartmamak lazım; hele ki halihazırda bir iPhone 5’iniz varsa.

image

5s ise klasik amiral gemisi yaklaşımının Apple yorumu. Hiçbir şeyi tam yapma ama pazarlayacak iyi bir şeyler ver. 64-bit işlemci ile telefonda ne yapılır ya da o pil kapasitesiyle ne yapılmalı pek ilgilenmiyorum ama etik kaygıları bir yana atarsak, parmak izi tarayıcı şifre girmeyi geçin, slide to unlock’u bile bitirdi. İz sadece cihazda kalacak, üçüncü parti yazılımlarla paylaşılmayacak vs.. İnanıp inanmamak bir yere kadar ama Birleşik Krallık veya Amerika gibi önlem delisi ülkelere yolculuk yaptıysanız zaten NSA ayarı kurumların iştahını kabartan biyometrik verilerinizi halihazırda verdiniz demektir.

S bonusu: gold iPhone 5s ile resmi “kıro” imajınız Apple güvencesiyle.

Ve iOS 7. Artık fotoğraflarımı müzüklerimi kedi yavrusu gibi taşımaktan yıldım ve developer hesabımla bile (tamam kabul biraz da Galaxsy S4 ile oyalandım :)) beta 3’ten sonrasını kurmadım. Şu ana kadar beta 7-8 oldu galiba. Her neyse.

Yazıyı bu kadar geç yazmamı haklı çıkarırcasına bugün (birde bana yazıp yazıp kenarda bekletiyor diyorlar 18/9 işte :)) TSI 20:00’de iOS 7 tüm Apple kullanıcılarının beğenisine sunulacak. Jonathan Ive gibi üstün bir hardware tasarımcısı için software bence sağlam bir riskti ama modern trandler, flat dizayn vs işin içinden çıktılar. Yeniliklerde ne kadar göz boyanırsa o kadar az işlev farklılığı vardır o sebeple hala elinizdekinin bir iPhone olduğunu illa ki hissedeceksiniz. Kurulum konusuna gelince. OTA update yerine artık GB’a erişen dosyaları indirip sıfırdan iTunes’la restore demekte fayda var ki hayvanınız bi nefes alsın. Bununla beraber Apple’ın geleneksel gözden düşürmesi olarak iOS 7’ı destekleyen en eski telefon iPhone 4 artık çekilmez olacak, 4S gözden düşecek ve ancak iPhone 5 gerektiği gibi yeni sistemin olanaklarından faydalanmanızı sağlayacaktır. 5c ve 5s zaten yani; yazmaya gerek duymuyorum.

Kış gelir, elma çıkar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir