MW: Star Wars Episode VI: Return of the Jedi (1983)

Herkese yeniden merhaba. Monday Wars’un son bölümü Star Wars Episode VI: Return of the Jedi ile sizinleyiz. Seri ile ilgili profesyonellik sorunlarımızı aştığımız şu günlerde biraz geç de olsa sizinle olmak harika bir duygu. Bu arada unutmuş olmayasınız, ben Nesli 🙂

image

–Spoiler–

Return of the Jedi bayrağı, The Empire Strikes Back’in bıraktığı nokta olan Han Solo’nun kurtarılmasından devralıyor.

Jabba the Hutt tarafından borçları sebebiyle esir tutulan ve Jabba için karbon içerisinde bir nevi dekor haline gelen Han Solo’yu kurtarmak için gelen ekipte kuşkusuz en dikkat çeken nokta artık Jedi’lık mertebesine gelmiş sayılan ve eskiye oranla hayli güçlenen Luke Skywalker’dır. Yanında da elbette Leia ve Han’in dostu Lando’da vardır.

Her şey beklentiler çerçevesinde ilerleyip Han, Jabba ve ekibinin elinden kurtarılırken, esas olayların başlangıçı ve gidişatındaki C-3PO ve R2D2’nun katkıları takdire şayan geldi bana. Hem de bu sadece başlangıç olacakmışken. (Olacakmışken? Türkçe’yi ben bile bu kadar zorlayamazdım – T :))

Han Solo ile ekibin tamamlanmasının ardından Return of the Jedi da anlatmak istediği esas meseleye dönüyor. Yoda ile görüşmek ve eğitimini tamamlamak isteyen Luke, artık en doğru ifadeyle ölüm döşeğinde olan Yoda’dan, eğitimini büyük ölçüde tamamladığını ve son olarak Darth Vader’la karşılaşması gerektiğini duyar. Aynı zamanda Vader’ın babası Anakin Skywalker ve Obi-wan’ın ruhunun söylediği Leia’nın da ikiz kardeşi olduğu gerçekleri, Luke için birçok taşı yerine oturtan gelişmelerdir.

O sıralarda Death Star’a gelen Darth Vader ile Sidious’ın hedefinde de Luke vardır. Sonuçta onu karanlık tarafa çekmeleri halinde galaksideki mutlak hakimiyetlerine kavuşacaklardır.

Asiler ise yeni Death Star’ı da yok etmek için plan geliştirmektedir. Buna göre Han Solo, Leia ve yanlarındaki ekip Endor ayındaki kalkanı yok edecek, asilere ait güçler de savunmasız kalan Death Star’a saldıracaktır. (Bu noktada C-3PO’nun aşırı komik yerel halkla olan tanrılık ilişkileri mükemmeldi.) Devamında bir dizi savaşın ardından üstün gelen Han Solo-Leia ve asi güçleri jenaratörü devre dışı bırakarak Death Star’ı savunmasız bırakırlar.

Death Star’a çıkan Luke Skywalker, Vader ve Sidious’un ikna çabalarını sonuçsuz bırakarak babası Vader’ı artık yenerek Jedi’lık mertemesini sonuna kadar hak edeceği mücadeleyi bitirir. Vader’ın içindeki “iyilik” Luke sayesinde ortaya çıkarak Sidious’ı sonu belli olmyan bir düşüşe fırlatır. Yoda gibi ölüm döşeğindeki babası Vader’la (ki o anda Anakin Skywalker desek deha doğru) vedalaşan Luke ayrılırken Death Star da yok edilir.

–Spoiler–

Ve Tolga’dayız:

Aslında spoiler her an, her yerde. O yüzden bitti gibi görünse de ayağınızı denk alarak devam edin derim 🙂

image

Star Wars ortada. Söyleyecek o kadar çok şey var ki, kimsenin etraflıca yetişebileceğini sanmıyorum. Benim Return of the Jedi gündemimse son sahnelerden biri. 2004 veya daha sonra üretilen bir DVD’den izlediyseniz Episonde 6’i, “ve herkes mutlu oldu” sahnelerinde ortaya çıkan Jedi ruhları arasındaki Anakin Skywalker’ın, daha sonradan çekilen prequal trilogy’de Anakin’i canlandıran ve Return of the Jedi çekilirken esasen 2-3 yaşlarında olan Hayden Christensen olduğu dikkatinizi çekmiş olabilir. Hatta çekmeli. İlk 4-5-6-1-2-3 izleyişimde elbette değildi ama ilerleyen maratonlarda işin aslının Hayden Christensen’in Sebastian Shaw yerine dijital olarak eklenmesi olduğunu araştırmıştım. Ne kadar 1-2-3-4-5-6 teşvikçi bir değişiklik değil mi Nesli?

Bilmem öyle mi? Hiç bunlara gerek yoktu canım, 1-2-3-4-5-6 isimlendirmsinden bile anlamalıydıun bence 🙂

2015’e planlanan Episode 7’ye kadar baştan sona artık Star Wars’çuların jargonuyla diyim, büyük bir “maraton” geçirdik. Başta Tolga’nın vurguladığı “22 yılda Star Wars izlememiş olma” tozlarımı üzerimden attığıma göre, başta Jar Jar Binks olmak üzere (hayırrrrrr! -T :)) çeşitli teorilerimi daha uygun bir şekilde geliştirebilirim.

Bizi takip eden, okuyan, soran, soruşturan herkese teşekkür ediyoruz. Monday Wars’u hep beraberce tamamladık ve biz bundan bir hayli zevk aldık. Umarım aynı duyguları paylaşıyorsunuzdur 🙂

Nesli.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir