Cehennem (Inferno) – Dan Brown

Yıllara göre dünya nüfusunu resmeden yukarıdaki tabloyu Wikipedia’dan aldım. 1800’lerde 1 milyar olan sevgili türümüzün sadece 200 yıl sonra, 7 milyara çıktığını görmek için trajik bir tablo. Tabi burada da bitmiyor, bu hızla 2050 için 10 milyar barajını geçmek, 2100’de 16 milyara ulaşma potansiyelimiz de hayli yüksek. Dünya ise sıkı durun; sadece 4 milyar insana yetecek şekilde kaynak ayırmış türümüze. Eh şimdiden bunu neredeyse ikiye katladığımıza göre çeşitli hayvan/bitki türlerinin yok olmasında daha fazla sebep aramamıza gerek yok sanıyorum. Biri boşaltacak ki diğeri gelsin..

Yanlış yere geldik demeyin. Dan Brown – Inferno, veya Türkçe Cehennem’in bahsettiği konu/felaket senaryosu bu. Geçmişteki Robert Langdon maceralarında gördüğümüz güçlü akıcılık ama kaçırılan kardinaller gibi daha gereksiz konular Inferno’da yerini özellikle başlarda sürünen akıcılık ve konuşulması gerekli bir konuya bırakmış.

Aslında verilmek istenen mesaj çarpıcı olmakla beraber bunun Bertrand Zobrist’in biyolojik silahı olarak lanse edilmesi, kurgudaki Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yaptığı gibi hoş karşılanmıyor.

Inferno’yu ilk elinize aldığınızda diğer Dan Brown kitaplarına oranla hayli kalın görünüyor. Bugüne kadar yazara aşina olan birçok kişi bilir, kitaplar baştan aşağı gerçek detaylarla doludur ve Brown, karakterler dışında bunu alışık olmadığımız şekilde kitabın başında itiraf eder. Inferno’da evet birçok gerçek yer, kurum ve detay dolu ama o kalın görünen fazlalık için kitabın ilk, sıkıcı kısmı diyebilirim malesef. Floransa, Venedik ve İstanbul’da geçen kitabın bilhassa Floransa kısmı aşırı detaycı, çoğu yerde size gereksiz gelen tarih ve Dante alıntılarıyla dolu. Elbette hikayenin bunlara bağlanmasına lafım yok ancak okuyucuyu içine çekecek merak unsurlarının burada gizli olmadığını Dan Brown’ın bilmeme şansı yok.

Başta tabi ki Robert Langdon olmak üzere, Sienna Brooks, Bertrand Zobrist, Elizabeth Sinskey, Amir, kurdeşenli adam vs.. Karakterlere çok rahat adapte oluyorsunuz ama onlar üzerinde yaşanan birkaç ters köşe dışında fazla sürpriz aramamanız gereken Inferno, vermek istediği mesajı çok ama çok yanlış kişi üzerinden yönlendiren bir kurgu olmuş. Kesinlikle okunuyor ve okunacak ancak, ancak işte..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir