Online şifre, aktivasyon ve diğer birkaç banka zırvalığı..

İnternet şubesinde kendi hesabımızdaki vadesiz parayı, vadeliye aktarmak için türlü imkansızlıkları kovaladığımız şu günlerde, başkasının hesabına girip içini boşaltanları hırsızlık bölümü dışında takdir etmemiz gerektiğini anladım.

Şimdi efendim bu bankalarla operatörler arasında, sim kartınızı değiştirdiğinizi anlayacak kadar büyük bir paylaşım var. Aslında her şey aylık bir rutin olarak girişte bahsettiğim basit bir para aktarma işinden ibaretti. Zaten her seferde insanı şifrem manyağı yapan internet şubesinden ümidi keseli çok olmuştu ama cep şubesi gibi kalan son kaleyi kaybetmek beni neredeyse bankacıların yanında çay içilen günlere döndürüyordu.

Salı akşamı (Vadenin doluşuna 2 gün)
Yeni telefon, yeni sim ikilisiyle cep şubemi yeniden aktive etmek için bilgisayar karşısında kolları sıvadım. Müşteri numarasını girdim ve her seferde unutulduğu için cep şubesine yöneldiğim online şifremin telefonuma gönderilmesini istedim. Ne dese beğenirsiniz? Kart değişikliği yapılmış, biz artık bu numaraya şifre falan yollamayız içerikli robotik bir mesaj. Eee ne yapacağız? ATM’den blokeyi kaldırın. İyi, iş yerinde var, yarın hallederiz.

Çarşamba (Vadenin doluşuna 1 gün)
ATM’ye kartı takıyorum ve biraz hayal gücüyle ilgili bloke kaldırma menüsünü ilk denemede buluyorum ve müşteri numarasını istiyor. Hımm kartın üzerindeydi bu. İşlem iptal, kart dışarı, üçlü ezber ve tekrar menüye giriş. Müşteri numarası, giriş ve hooop; online şifre!

Ben, online şifremi almak için telefonuma mesaj yollatmak istedim kartın bloke olduğunu söyledi. Blokeyi kaldırmak için yine online şifre?? Müşteri hizmetleri.. Başka şans yok. Akşama ararız.

Çarşamba akşamı (Vadenin doluşuna yarım gün)
Operatöre bağlanmak için istenenler: Müşteri numarası, online şifre!

Online şifre belası neymiş arkadaş böyle derken artık en eski numara kayıp/çalıntı kart ekibinin bu tip aksiyonları almadığını öğrenip bu sefer kredi kartı borç bilgisi paravanıyla operatöre bağlanma çabası… Operatöre bağlanmak için istenenler: Müşteri numarası, kart şifresi. Hah nihayet! İki çalış ve operatör karşımızda.

Buyrun nasıl yardımcı olabilirsiniz faslı ardından dert anlatılır ve tiki kızımızın uzun uzun düşüncelerinin ardından önerisi bankamatikten mobil blokenin kaldırılmasını olur. Kısır döngü bu sefer kendisinin anlayabileceği dille anlatıldıktan sonra işin içinden çıkamayacağı bellidir ve şubeye gitme gibi bir seçenek daha sunar müthiş zekasıyla. Mesai saatlerinde piyasada olma gibi bir lüksümün bulunmadığını ve öyle bir imkan yaratırsam bunu sadece tüm parayı çekmek için yapacağımı söylememle 1-2 dakikalık daha sessizliğe bürünen hanım kızımız, online şifreyi sıfırlamak gibi alınmış bir akılla döndü ve hızlı bir onaylıyor musunuz faslıyla gerçekten de becerdi.

Perşembe sabahı (Vade doldu)
Sıfırlanan şifreyi ATM’den yine şanslı menü seçimleriyle fakat ölümüne unutabileceğim bir kombinasyonla oluşturdum ve telefona mesaj gelmesini sağlayarak vade bitimine son günde yetiştim.

Hayatı kolaylaştırması gereken teknolojiler yaratırken güvenlik endişesi için bile olsa, sonunda böyle kendi içerisinde çelişen sistemler ortaya çıkarmak gerçekten çok gereksiz. Bugün vadeli/vadesiz gibi kaybı büyük olmayan konularla başlayan kayıplar yarın öbür gün daha büyük bir hal aldığında buna sorumlu aramaktansa kısa yoldan banka değiştirmek için güzel sebepler bunlar.

Bir etti İş Bankası, sayıyorum 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir