Son bir yalan

Spoiler; sonsuza kadar!

Aslında onu ilk tanıdığımız otel odasında geçirdiği hoşça vakitlerden birinde, hiç de problemi var gibi durmuyordu. Pilottu o, yapardı. Bu damga da çok geniş yerlere gidiyor. Kim bilir oralarda neler yaptığını düşündüğünüz insanlar tam tersi çıkıyor falan.. Ama Whip Whitaker (Denzel Washington) öyle değil. Tam beklediklerinizi yapıyor. Beklemediklerinizi de.

Tabi ki uçak/pilot/havacılık teması olur da, Flight (2012)‘ta kaza olmazsa hatrı kalır. O bitmeyen gecenin sabahında, Whip Whitaker ve ekibi gayet zorlu bir hava yolculuğuna başlamışken her şeyin toz pembeye dönüp yardımcı pilot Ken Evans’ın dümeni (gemi değil bu Tolga yaaa) devralmasının ardından bir an hepimiz bu ayar birkaç macera daha göreceğiz dedik ta ki Orlando -> Atlanta seferini yapan 227 sefer sayılı uçağın teknik olarak benden bu kadar demesine kadar. Sonra hazin olay, kurtulanlar vs vs..

Tam da bu noktada Whip Whitaker’ın meşhur problemiyle karşılaşıyoruz; içki. Aslında hani sünger gibi tabiri vardır; Whip tam bu yolun yolcusu. Öyle ufak, tefek, iki bira, üç votka adama etki etmiyor.. Ama gelin görün ki, iş kazaya gelince tüm detayların araştırılması yüz küsür kişilik uçaktan sadece altı yaşamın yitirilmesiyle sonuçlanan bir kahramanlık öyküsünü bile tersine çevirebiliyor. İçtin mi? İçtin. O halde uçtun mu? Uçtun. Sınırlar bu.

Simulatörde nice pilotların uçağı paramparça etmesi, belirlenen teknik kusurlar ve Whip Whitaker’ın ciddi başarısı gibi unsurlar, alkollü araç kullanma suçunu rahatlıkla sümen altı ederken, Whip’i sonda yakalayan etikle karışık son bir yalan söyleyememe hastalığı belki de Flight’ın antipatik bir karakter yaratmış olma hatasını son anda toparlıyor. Ve kaçınılmaz sona kaptan pilotu da dahil ediyor.

Güzel film Flight. 138 dakika ve buna rağmen sıkılmadan baktırıyor kendine. Eleştirilecek tek nokta deseniz herhalde Nicole (Kelly Reilly) karakteri derim. Uyuşturucu bağımlısı, Whip’le hastanede tanışıyor ve teknik olarak Whip’in etik kaygılarını canlandırmaya başlayan sevgili rolünü üstleniyor. Biraz daha geçmişe dayalı biri daha iyi giderdi ama filmin geneline fazla olumlu/olumsuz etkisi olmadığına rahatlıkla gözardı edilebiliyor. İzleyin bence. Hele ki size şöyle hazırlıklar yapılmışsa, hala neden bu yazıyı okuyorsunuz? 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir