Gözlerini Sımsıkı Kapat (Shut Your Eyes Tight) – John Verdon

Bir seri doğuyor.. Açıkçası John Verdon’ın ilk Dave Gurney kitabı Aklından Bir Sayı Tut’a iyi başlayıp, finale doğru beklediğini bulamamış biri olarak araştırma yapmadan düşünsem, sanırım böyle bir fikre kapılmazdım. Esasen öğrenmek de yetmez; biraz önyargıları yıkıp John Verdon & Dave Gurney formülüne bir şans daha vermiş olacağım ki, Gözlerini Sımsıkı Kapat gibi bir devam eserine kavuştum. Açıkçası ilk kitabın etkisi altında bir inceleme pek tercih edilebilir olmasa gerek ama hikayelerin atıflar dışında bağımsız oluşlarına rağmen seriye yaklaşımı etkilemesi açısından Aklından Bir Sayı Tut’u da sıkça anmadan geçemeyeceğim. Aslında kitabın üstünde bile ismi yer alırken birden bu çekincenin yersiz olduğunu da hissetmedim değil 🙂

Gözlerini Sımsıkı Kapat’ta, emekli New York dedektifimiz Dave Gurney tahmin edebileceğimiz üzere sakin, inziva havasındaki yaşantısından, bir kulübede üzerini değiştirircesine içinde yaşayan süper dedektif Gurney formuna bürünüyor; tekrar. Bu seferki maceramız düğün günü başı kesilerek öldürülen gelin Jillian Perry davası. Güvenlik güçlerinin aylarca bir arpa boyu yol kat edememesinin ardından Jillian’ın annesi Val Perry tarafından kiralanan (garip bir tabir ama başka ne olabilirdi ki) Gurney, kitabın ilk bölümünün ismi gibi kırsal yaşamı ve artık kendisine biraz zaman ayırması gerektiğine inanan –ve bir o kadar da haklı olan-  eşi Madeleine’a karşın, içindeki bitmek tükenmek bilmeyen dedektiflik arasında bir denge tutturmaya çalışıyor.

Jillian’ın evlenmek üzere olduğu Scott Ashton’ın üstün zekalı bahçıvanı Hector Flores’in baş şüpheli olarak görüldüğü Perry cinayetini en baştan, kendi yöntemleriyle ve çalışacak maksimum süre mantığıyla ele alan Dave Gurney için, teşkilatın elde ettiklerinin önüne geçmek hiç de zor olmuyor ve başta Flores’in kendisi olmak üzere hikayenin temelinde büyük boşluklar olduğunu fark etmesi, diğer bağlantılarla birlikte Gurney’i nihai sonuca doğru ve tabi ki yine kendisini tehlikeye atacak seçimlere sürüklüyor..

Aklından Bir Sayı Tut gibi harika bir tempoyla başlayan Gözlerini Sımsıkı Kapat’ın en büyük artısı ne biliyor musunuz? Bu tempoyu koruması. İlk kitap için açıkça söylüyorum, resmen üzülmüştüm. İyi başlanmış bir kitabın harcanması, kötü başlayıp kötü bitmekten daha acıdır neticede. Ama  Gözlerini Sımsıkı Kapat’ta John Verdon, yazarlık kariyerini kesinlikle bir üst seviyeye taşımış. Dave Gurney, Madeleine, Jack Hardwick ve diğer o devam eden karakterler.. Bunların hepsi için güzel haber. Birde yiğidi öldür hakkını yeme dersek; yine ilk kitapta yarım kalan bazı bölümlerin burada devam ettiğini görmek de harika oldu. Ayrıca John Verdon’ın her bölüme bir isim vermesi de çok hoşuma gidiyor. Zaman kavramımı toparlayabilirsem Sally’de mutlaka devam ettirmek isteyeceğim bir gelenek olacak. Birde yazma konusunda ilham veren son satıra bakmak lazım 🙂

Gözlerini Sımsıkı Kapat’ın 566 sayfalık birinci Türkçe baskısı yine Koridor Yayıncılık imzasıyla raflardaki yerini almış. Bir Harlan Coben tadı olur mu emin değilim ama polisiyede John Verdon, Gurney serisiyle emin adımlarla ilerliyor. Her şeyi geçtim, içimdeki serinin üçüncü kitabı Let The Devil Sleep’i bekleme arzusu bunun en büyük kanıtı.

Bu yazı, Cat Power eşliğinde yazılmıştır 😉

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir