Zaman Çarkı (Elise) – Ken Grimwood

Bir yazarın artık üçüncü kitabına geçmişseniz o tarzı kavradınız, bundan sonra acaba hangi eserleri varmış diye merak etmeye başladınız ve hepsinden önemlisi onu sevmişsiniz demektir. Tabi ki üç göreceli bir kavram ama çoğu kişinin de üzerinde uzlaşabileceği bir rakam olması açıkçası vermek istediğim his için gayet iyi bir seçim oldu. Kişisel üçler klübümün son üyesi Ken Grimwood, Zaman Çarkı (Elise) ile karşımdaydı..

Ken Grimwood, insanların en büyük hayallerine oynuyor sürekli. Ölüm karşısında yeniden başlamak, bir başkasının hayataını yaşamak gibi geçmiş örneklerin ardından Zaman Çarkı’nda ölümsüzlük ön plana çıkıyor. Elise Travers (daha doğrusu son zamanlarda anılan ismiyle Elise Travers) içerisinde yaşadığı 1980’ler dünyasında genç, alımlı bir bayanken bu özelliklerini 300 yıl önce de sağlıyor olması işin ilginçleşmeye başladığı nokta oluyor.

Kitap 1980’ler ve 14. Louis zamanından başlayıp 1980’lere uzanan iki ayrı koldan ilerliyor. 300 yılda birkaç eş, birkaç yer ve birçok isim/yer değiştiren Elise’in sahip olduğu bu kağıt üzerindeki muhteşemliğin, yaşam esnasında nasıl sıkıntılar yarattığını Ken Grimwood hayal gücüyle bir güzel yaşıyor, bununla birlikte bir sırrı saklama veya açıklayarak sonuçlarına katlanma ikilemindeki bir insanın, bilinmezlikle yoğrulmuş merakının peşinden gidişine tanıklık ediyoruz.

Zaman Çarkı, belki de zamanın kendisi gibi çok hızlı ilerleyen bir kitap ve sona yaklaşırken kendinizi sürekli olarak muhtemel finalleri düşünüyor halde buluyorsunuz. Muhtemelen oluşturduğunuz senaryolardan birinin gerçekleşme ihtimali hayli yüksek iken, Ken Grimwood’un sanırım kitabın akıcılığından destek bularak katıştırdığı belirsizlikleri de rahatlıkla görmezden gelebiliyorsunuz. Yaklaşık 300 sayfalık olan Zaman Çarkı’nın ilk Türkçe baskısı Koridor Yayıncılık’tan çıkmış durumda. Bir gün yollarınız kesişirse severek okuyacağınız bir eser.

image

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir