Valencia ’12

Geçen sene çok net, ondan önceki yıllarda da bekleneni verememesi anlamında hatırlıyorum ki; Valencia, 2008’den beri tüm heyecanlarını adeta 2012 Avrupa Grand Prix’sine saklamış.

Yazacak o kadar şey olmasına rağmen dikkatimi çekenlere değinip kalanı hayal gücünüze bırakacağım..

Aslında kendi kafamda komplo teorisi yaratmamıştım ama Red Bull’un bunu düşünmekten öte hem pilot hem de üst düzey bir ağızdan dillendirmesini görünce kayıtsız kalamadım. Güvenlik aracı Vettel’in ilk bölümde elde ettiği devasa farkı kapamak için sudan bir sebeple mi gönderildi? Belki de Sebastian Vettel’in, güvenlik aracı periyodundan kısa bir süre sonra teknik arıza ile yarış dışı kalması tartışmanın alevlenmesini bir nebze olsun önledi. Ancak Vettel’den sonra buna benzer birçok parça pistte görüldü ve tamamı sarı bayraklarla ekarte edildi. Burada yarış kontrol dışında kimse “evet, güvenlik aracı girmeli” veya “girmemeli” gibi bir gerekçeyi sadece TV ekranlarından söyleyemez ama genel geçer güvenlik standartlarının “aşırı” uygulanmış halini gördük Valencia’da.

Fernando Alonso’nun Malezya 2012’de kazanmasıyla ilgili tekrarı zor gerçekleşir demiştim.. Zor oldu ama oldu. Hala şans faktörüne fazla bel bağlanarak şampiyonluk hesabı yapılmaz diyorum ama Ferrari ve Alonso, hiç beklemediği bir konumda, ‘12 Avrupa Grand Prix’sinin ardından 20 puan farkla lider. Potada kalabildikçe Vettel’in 2010’da yaptığını gördük. Şampiyona lideri olduğu tek an, şampiyonluğu ilan ettiği andı. Bu puan sisteminde her şey olabilir ama ısrarla Ferrari’nin kendini biraz geliştirmesi lazım.

Eski dost Michael Schumacher de sahnedeydi Valencia’da. İkinci kariyerinin ilk podyumunu aldı ama yine rahat değil. Yok efendim sarı bayraklar altında DRS açıkmış vs vs.. Twitter’da bir fotoğraf gördüm; Schumacher’in DRS açık ama hızı 260’larda, tam arkasındaki Webber’in DRS durumunu bilmiyorum, 0.2 saniye geride hızı 300’lerde. Sarı bayrağa kim uyuyor kim uymuyor görün. Ceza çıkmadı ama efsanenin çok beklenen podyumuna bir “oh” demek için biraz daha bekledik 🙂

Lewis Hamilton & Pastor Maldonado.. Hamilton için diyorduk ama Maldonado da ondan aşağı kalır değil hani. İkisi de pes etmeyecekti, ikisi de eli boş döndü. Şampiyonluk motivasyonundan uzak iki isim görüntüsü verdiler. Maldonado için neyse de, Hamilton 2 puan için çok daha fazlasını feda etti. Kaçıncı kez olduğunu sayamıyorum bile.

Ve genel olarak McLaren. O pit hatalarını geçmiş beş senede yapmamışlardır eminim. Operasyon anlamında ciddi sıkıntıları var ve bunların bağlandığı tek isim ön plana çıkıyor; Sam Michael. Willaims’tan ayrıldığı yıl takım yıllar sonra yarış kazandı. McLaren’da da tam tersi olacaksa sevgili Sam Michael erken emekliliğin tadını çıkarabilir.

Sohbet havasında oldu biraz ama iyi yarıştı ya. Valencia’nın tarihteki en iyisi, ’12 sezonunun muhtemelen en iyisi ve daha bir sürü şey.. Twitter’da yazmıştım ısrarla buraya da ekliyorum; hani Formula 1’le ilgisi olmayanlara da hitap eden yarışlar olur ya, işte öyleydi Valencia ’12. Bu tabiri daha önce Spa için kullanmıştım ve tekrar kullanacağım pistin Valencia olması en az yarış kadar şaşırtıcıydı. Neyse, sonuçta mutlu ayrıldık di mi? Şu manzaraya baksanıza:

Altı yılda fazla yaşlanmamışlar di mi? Takımlar karmakarışık o ayrı konu 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir