Şampiyonlar Zorda

Formula 1’de kafalarda sürekli soru işateri yaratan sorular vardır ya.. Bunlar arasında bir liste oluşturulmaya çalışılsa, kuşkusuz şampiyonluk yaşamış pilotların bulundukları iyi takımların ötesinde daha ortalama takımlarda neler yapacağı tartışmaları ilk sıralara oynar. Normal bir dönemde muhtemelen bu sorumuzun cevabını (2009 gibi her şeyin karmakarışık edildiği yıllar dışında) kolay kolay alamayız ama kağıt üzerinde normal gözüken ve grid’te tam 6 şampiyon pilot bulunan 2012’de, işler bu yıldızların çoğu için, ilk iki yarış itibariyle çok ilginç başladı.

Fernando Alonso ile başlayalım.. 2010 yılında son yarıştaki amansız şampiyonluk mücadelesinin ardından performans anlamında günden güne eriyen Ferrari’de kişisel yeteneği ile bir şeyler yapmaya çalışan İspanyol pilotun en iyi araçtan öte, ona şampiyonluk için yetecek bir araç beklentisi 2012 yılında da şimdilik boşa çıkmış gibi görünüyor. Tabi şimdi puan tablosuna baktığımızda tam tersi bir tablo görünüyor olabilir ama Ferrari’nin 2012 performansının normal şartlarda geçen bir Malzeya GP’sini kazanmak için yetmeyeceğini sokaktaki kediler köpekler bile biliyor artık. Formula 1’de özellikle Avrupa sezonunun açıldığı dönemlerde hep bir geri dönüş umudu vardır ama o dönemden sonra her şey yolunda gitse dahi şampiyonluğu kazanmak için yılın tamamına bakmak lazım. Bu halde Avrupa’ya kadar bir Malezya sürprizi daha çıkar mı Alonso için? Ya da sürpriz beklemek ne kadar gerçekçi? Bunları düşünmek lazım..

Son iki buçuk yıla adeta damga vuran ve iki şampiyonluk çıkaran kim? Tabi ki Vettel. 2012’de Sebastian Vettel & Red Bull Racing ortaklığı da son yıllarda alıştırdıkları performansın bir adım gerisinde başladı. Ferrari kadar korkunç durumda olmasalar da, gerek sıralama turlarındeki tek turluk performanslar, gerekse de yarış uzunluğunda; en iyi takım olarak gözükmedi kırmızı boğalar. Şartların bir süre daha benzer şekilde devam etmesi halinde, özellikle 2011’deki Red Bull’un harika aracının ardından Vettel için bulunmaz bir kendini gösterme imkanı olacak bana göre bu sezon. Mücadeleci, gerilerden tırmanan bir Vettel mi yoksa grid poziyonuna oynayan bir Vettel mi izleyeceğiz merak ediyorum doğrusu. Tabi altın çocuk Adrian Newey’in her an dengeleri değiştirecek bir yenilikle tüm dengeleri altüst etmesi de ihtimaller dahilinde.

Ve en çok merak edilenlerden biri; Kimi Raikkonen’deyiz. 2009 sonunda Ferrari’den ayrılışının ardından Formula 1’i de bırakan Fin pilot, dönüş için gelecek vaat eden bir takım; eski Renault, yeni Lotus’u seçti bildiğiniz üzere. Lotus belki şampiyon bir pilot aldı ama Raikkonen’le birlikte bana kalırsa şanssızlığını da aldı. İki yarış, hızlı sayılabilecek bir araç ve yaşanan türlü problemler.. Raikkonen’in özeti gibi di mi? Fin pilotun yeteneği ve yapabileceklerine kişisel olarak belki de grid’teki her pilota oranla daha fazla güveniyorum ama ortada bir şanssızlık döndüğüne de fena halde inanmaya başladım artık. Baksanıza daha ilk yarıştan direksiyon sorunları, vites kutusu problemleri.. Araç en iyi olsa ne yazar? Raikkonen’in 2005 McLaren’ı en iyisi değil miydi? Formula 1’in resmi sitesinde Fin pilotun hemde bugün alıntıladığım sözü her şeyi açıklıyor: Kimi Raikkonen: We just need some better luck.

Schumacher.. Mercedes GP’nin, Brawn’ın ardından emekleme dönemi yaşayacağını anlayabilecek kadar tecrübeli, sadece yarışmaktan eğlendiğini söyleyecek kadar kötü durumda. Arkanıza bir yaslanın ve düşünün; Michael Schumacher’den bahsediyoruz! İki senedir sezonun yarısında havlu atıp gelecek yıl için mükemmel bir araç üretmeye çalışıyor Mercedes GP. Sonuç? Belki bu yıl o da çok ama çok az bir ilerleme. Yeterli mi? Kesinlikle hayır. Schumacher ne kadar eğleniyorum derse desin, Mercedes GP’nin kısa vadede şampiyonluk yaşayacak bir takım olduğunu ben artık düşünmüyorum. Michael Schumacher bundan sonra ne yapar ne eder farketmez ama 2012’de herhangi bir yarışta, Malezya’daki Alonso gibi şansı dönüp bir podyum görmesi onu seven/sevmeyen herkesin arzuladığı bir manzara bana kalırsa.

En iyiyi sona sakladım; McLaren. Tasarım, performans, dayanıklılık ne düşünürseniz düşünün, 2012’nin en iyi paketine İngiliz ekip sahip. Lewis Hamilton ve Jenson Button gibi farklı şartlarda en iyi sonucu çıkarabilecekleri iki harika pilota da sahipler, sonuç olarak genelde olduğu gibi başaldığı gibi biten bir sezon izlersek bu ikiliden birinin sene sonunda mutlu sona erişmesine hiç şaşırmam.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir