The new iPad

Tamam kabul bende iPad 3, HD veya 2S gibi bir isim bekliyordum. Ama Apple, sanki bu karmaşadan sıkılmış olacak ki yeni nesil iPad’i, iPod ailesi gibi sadece kendi ismiyle anmayı tercih etti. “Yeni iPad”; hepsi bu kadar. Aslında düşününce fena değil ama sonraki nesillerdeki uygulamaları ve/veya karmaşaları da görmek lazım.

Neyse, geleceğe bakmak için henüz çok erken dolayısıyla henüz “dünkü bebek” kavramının kelime anlamıyla bile temsilcisi olan the new iPad’i konuşalım.. Öncelikle şunu söylemeliyim ki, yeni iPad’te olumlu anlamda görebileceğimiz tek bir sürpriz bile yok. Gelişmiş kamera(lar), tabi ki retina display, eskileri de iyidi ama gelişmiş pil ömrü, yeni bir işlemci bla bla.. Hepsi bekleniyordu ve hepsi geldi. Sürpriz anlamında dünkü tanıtımın ardından elimizde kalan sadece yeni bir isimlendirme stratejisi ve bir önceki model iPad 2’den 0.8mm kadar kalın yeni bir cihaz oldu. Haa birde merak edenler için Siri’nin olmayışı da bence atlanmaması gereken bir ters köşe.

Şöyle kağıt üstünde bakıyorum da, iPhone 3GS’ten 4’e geçiş sürecindeki retina display’in duygusu ve iPad için muhtemelen bunun gerekliliği dört çekirdekli A5X işlemcisi dışında pek cezbedici bir yanı yok yeni iPad’in. Hani şöyle home button’ı kaldırıp tamamen multitasking gestures’la yeni bir deneyim önerse falan yine en “almayacağım” diyen kullanıcıları bile cezbedebilirdi ama dünyanın büyük bir bölümünde emekleme aşamasındaki 4G’yi standart sayıp, koca cihazla görgüsüzlüğün önde gideni bir manzaraya sebebiyet veren fotoğraf çekimine yatırım yapan bir iPad, beni etkilemiyor.

Bu noktada ilk aklıma gelen ürün çeşitlendirmesi ihtiyacı çünkü ilk iki neslinde herkese hitap edebilen iPad, artık baya baya kendini performansa, oyuna adamışa benziyor. Buna karşın inceliğinden ve ağırlığından ödün vermeyen, daha internet odaklı bir alternatif olsa retina display’le tadından yenmezdi. Ayrıca kişisel olarak ilgilenmesem de daha ufak ebatlarda iPad bekleyen grupları da görmezden gelmemek lazım. Henüz zaman var ama Christmas dönemi için 7” bir model söylentileri de yok değil.

Yeni iPad, tüketim çılgını kesim dışında bilinçli kullanıcının soru işaretlerini yeterince kaldıramadı ve bana kalırsa tablet piyasasına hiç bulaşmamış kesim dışında fazla da bir hedef kitlesi yok. Elindeki iPad 2 ve hatta orijinal iPad’i değiştirip yeni modeli tercih edenleri fanboy’luk mertebesi sevgiyle kucaklasın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir