One Day (2011)

Hiç rastgele, amaçsızca bir şeyler izleyesiniz geliyor mu? Ya da kim bilir, belki bir filmi oturup izleme nedeni çoğu kişi için budur ama benim için biraz farklı işliyor açıkçası süreç.. Genelde kafamın rahat olduğu boş anları kollayarak tercih ettiğim bir süreçken film izleme, son günlerde amaçsızca önüme geleni en alakasız yerlerde izlemeye başladım. Amacı sadece bulunduğun ortamdan biraz uzaklaşıp, bir ay önce bir dakikasına sahip olmadığım zaman geçirme olarak nitelendirebileceğimiz bu aktivitelerde, kuşkusuz beklendilerin düşmesi de (hatta oluşmaması) kaçınılmaz oluyor.

Aslında şu yazıya bile ilk paragraf için başladığımı hissediyorum şu an. Fimi izlemişim, bitmiş falan umrumda değil.. Ama ne olursa olsun başlığın hatrına bir şeyler söylemek lazım elbet. One Day başrollerini Anne Hathaway ve Jim Sturgess’in paylaştığı ve canlandırdıkları karakterler Emma ve Dexter’ın hikayesini anlatan bir film.

Çiftin üniversiteden mezun olmalarından itibaren spesifik olarak geçirdikleri her yılın 15 Temmuz’larına ışık tutan yapımda, klasiğe yaklaşan züppe oğlan ve ona aşık kız teması işleniyor. Filmin klasikten uzaklaşmaya başladığı kısımsa kızın bir gecede değişip oğlanı kendine aşık etmesinden ziyade dostluğu ve zekasıyla aradan geçen yıllar boyunca onun yanında olması kıvamında seyretmesi.

Dexter’ın parlak bir dünyadan hızla düşüşü ve Emma’nın özel hayatında olmasa da kariyerindeki toparlanmalarıyla seyreden bilmem kaç yılın ardından filmin kimyası gereği çiftin birbirine ihtiyaç duyduğunu anlaması ve beraber olmaları da spoiler ihtimali bırakmadan söyleyeyim ki kaçınılmaz oluyor. Aslında şu sıralar pek izlememem gereken bir tarz olan çoğu romantik film için bu gelişmeler final için yeterliyken, genelde tahmin edilebilir One Day’in belki de tek sürprizi bu noktadan sonra gerçekleşiyor.

Başta da dediğim gibi film zevkimi kapıda bırakıp izlediğim One Day için iyi veya kötü gibi bir yorum yapmak, hele ki temeli kitaba dayanırken o kitabı okumadan çok yanlış olur ama benim gibi kafa dağıtmak amacındaysanız hiç değil ama fazla esnemeyeceğiniz bir 107 dakika sizi bekliyor diyebilirim. İngiliz aksanı da cabası.

Bu arada kafa dağıtma ve romantik film.. Dağıtma amacınızı gözden geçirmenizde fayda var.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir