Dünden Bugüne Worms

Yıl 2000-2001 falan. Net olarak hatırlamak mümkün değil ama ne yaptığımız belli; Worms Armageddon oynuyoruz..

Böyle damdan düşer gibi nereden aklına geldi diyenler için daha yakın bir tarihe cumartesi akşamına (22 Ekim 2011) dönüyorum.. O hatırlamadığım yıllara ait bir arkadaşım elinde iPhone sırıtarak geliyor. Yok hayır teknolojiyle, iPhone’la vs de alakası yoktur o yüzden tam telefonu soracaktım ki lafı ağzıma tıktı. Slide to unlock’un ardından sadece bir uygulamaya dokundu ve telefonu bana verdi. Uygulama, tahmin edeceğiniz üzere Worms’tü.

Yine geçmişe dönelim.. Şimdi pek olası değil ama o yıllar her evde bilgisayar olmayan, internetinse dial-up tadında emeklediği yıllardı. Doğal olarak arkadaşlar olarak bilgisayarların “birbirinden uzaklaştırma” etkisine henüz maruz kalmıyor tam tersi birbirimizin (aslında pratikte birimizin) evinde toplanıp oyunlar üzerinde master yapıyorduk. Ama bilen bilir, tek bir bilgisayar üzerinden multiplayer bir oyunculuk çoğu oyun için işkencedir çünkü 100 küsür tuşu eş zamanlı olarak iki oyuncunun bölüşmesi tahmin edilebileceği üzere pek de kullanışlı olmuyordu. Amaa iş Worms’e gelince işte orada durun dedirten bir multiplayer deneyimi vardı ortada. Aynı bilgisayar üzerinde, herkesin sırasını beklediği bir multiplayer deneyimi. Eh birde Worms’ün harika rekabet duygusunu bu işin içine katınca, dışarıdan o kadar absürt görünen savaşan solucanlarımız, bizlerin vazgeçilmez kahramanları olup çıkıveriyordu.

Birde oyunun esnekliği var tabi. Sadece birkaç tık ile kendi haritanızı tasarlamaktan tutun da, çocukluktan gençliğe adım atılan andaki yaratıcılığı besleyen kendi kurallarınızı harika bir şekilde adapte edebileceğiniz esnekliğe kadar her şey Worms’te idi.

Yeri gelmişken paylaşayım; ayıptır söylemesi (yoo neden ayıpmış okuyun da siz de öyle oynayın :)) Worms’te kendi geliştirdiğim bir mod da vardı. İsmini “liderli” olarak koymuştum. Oluşturduğumuz takımlarda “Worm 1” olarak anılan solucanı kendi ismimizle değiştirerek başladığımız oyunda (ki Tolga ismini en çok aşağıladığım an budur :)) temel amaç olarak bu adımızı taşıyan solucanı korumak ve rakibimizin liderini öldürmek üzerine kuruluydu. Yarattığımız güvenli haritada solucanları manuel yerleştirerek (lideri en güvenli yere tabi ki) başladığımız oyunda farzı mahal lider Tolga solucanı kendini haritaya ek olarak korumak için ortalığa demir-çelik zımbırtılar koyup, kazılar yaparak kendini daha da gömerken diğer yedi cengaverimiz de rakibimizin liderini öldürmek için elinden geleni yapıyordu.

Bunu ilk tanıttığımda (gören de dünyayı değiştiren bir ürün ortaya çıkardım sanacak) arkadaşımın ilk tepkisi “e lider ölünce oyun bitmeyecek ki” olmuştu. İşte o an, haftasonu bana iPhone’da Worms uzatılan tepkiyi ben vermiştim. Bir şey söylemeyip mouse’a uzandım ve ekrana sağ tıklayarak hafızam beni yanıltmıyorsa sağ alt köşedeki surrender’a tıkladım. Sevimli ama liderleri ölen solucancıkların yüzlerine bürünen hüznü ve çıkardıkları beyaz bayrakları izledik beraber. Space’e bastığımızda da lideri ölen sevgili dostumun malubiyetini artık oyun da kabul etmişti. İşte Worms buydu! Oyundan öte, düşündüğünüzü gerçekleştiren bir başyapıttı o.

Aradan geçmiş 10 sene, hadi ara ara Windows XP yıllarının sonuna kadar da kurup oynamış olsak 4-5 civarı ama insan bu oyunun büyüsüne her platformda, her yaşta ve her oyuncuyla kapılabiliyor. Gerçi şimdi bakınca benim mod biraz diktatör hikayesi gibi geliyor ama uygulamada ister on sene önce bilgisayarda isterse iki gün önce iPhone’da aynı tadı, aynı heyecanı ve aynı yaratıcılığı(mı) sonuna kadar hissettim. iOS gibi yeni platformlar vesile olmasa belki daha da derinlerde kalacaktı Worms ama şu an tek kelimeyle o oyunu bilgisayarıma ilk kez kuran çocuk gibiyim. “Liderli” mod ile Worms oynamak isteyen varsa bana ulaşsın. Detayları & platformları konuşuruz 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir