Fanboy vs kapitalist düzen karşıtı

Sadece Mel için yazmıştım ama Steve Jobs’un ardından ortalıkta o kadar kendi fikrini diğerlerine kabul ettirmeye yönelik fikir dolaşıyor ki dünyaya da armağanım olsun istedim; tabi şahıs güncellemeleriyle..

Öncelikle ister Steve Jobs, ister Apple, isterseniz de başkaları için söyleyin; bulundukları konumlara gelmek için birçok şeyi feda edebilecek yaklaşımları destekleyen bir insan değilim ve olamam. Bunu peşinen söyleyeyim.

Steve Jobs’a eleştirisel yazıların çoğu bu “feda edici yaklaşımlar” üzerine kurulu. İçerikte sadece eleştiri, eleştiri ve yine eleştiri var. Üzülerek söylemeliyim ki bu format da, en az komple öven yazılar kadar yanlış.

Bir taraf eleştiriyor bir taraf yere göğe sığdıramıyor.. Peki sen ne düşünüyorsunu cevaplayacağım aslında size. Kişisel bilgisayar kavramından yola çıkarsak Microsoft dahil olmak üzere herkesin bu fikri kendinden çalındığını iddia eden biri(ydi) Jobs. Bunu Bill Gates de mesela inkar etmiyor ama bir eklemeyle: “Jobs o da başkasından çaldı.”

O ondan, bu bundan fark etmez.. İşin özü teknolojinin çıkıp bir şekilde hayata yön vermesi şeklinde görüyorum ben olayı. Bugün en basitinden beni, sevdiğim insanlarla buluşturan, fikirlerimi, yazılarımı paylaşmamı sağlayan ve sayamadığım diğer ne teknoloji varsa ortada Steve ve onun gibi adamlar sayesindedir. Etik kaygılarla hiçbirinin hareket ettiği söylenemez ama bunun gelişimini ne durdurabilirdi ki? (Aynı mahallede oturup muhallebiciye gitme ihtimallerinizi saymazsak.)

Bu yüzden ben doğrusuyla yanlışıyla her şeyi tartan yazılar istiyorum. Ne aaa bu Apple ben almam diyecek ne de Apple’dan başkasını kullanmam. Eleştirisel yaklaşımındaki yazıların çoğu ilk örnek. Benimkilerin de ikinciye yakın. Ama ben, benim hayatımı her gün kolaylaştırabilen ve aslında ilk örnektekilerin bile içinin gittiği cihazlar üretip kendi ölümünü dahi bu cihazlar üzerinden görmemizi sağlayan insana saygı duyuyorum. Hataları vardır. Herkes gibi. Ama ikisini de görmek ve bu doğrultuda eleştirmek veya bağlanmak bence en mantıklısı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir