Gidecek Var Hakkında Bilmedikleriniz

Tolga Erbak’ın ilk romanı Gidecek Var bildiğiniz üzere tamamlandı. Düzenlenme ve devam eden süreci http://gidecekvar.com adresinden takip edebileceğiniz Gidecek Var’a birde Tolga’nın dostları olarak dışarıdan bakalım dedik ve başta Tolga olmak üzere hepinize güzel bir dosya derledik. Şunu da belirtmek isteriz ki ikimiz de, Gidecek Var’ın danışmanları, yani onu çıkmadan önce okuyabilen azınlık içinde yer almıyoruz. Tamamen sizin gibi, sizin gözünüzle ancak Tolga’yı biraz daha bilerek bu satırları kaleme alıyoruz.

İlk olarak artık çoğu kişinin bildiğiyle başlayalım: Gidecek Var başlangıç olarak Tolga için deyim yerindeyse “eğlencelik” bir çalışma idi. Hatta Limon Sözlük’te şu an yer almasa da Tolga “Limon roman” olarak yazarların katılımıyla oluşturulabilecek bir hikaye olarak görmüştü Gidecek Var’ı… 2010’un ilkbahar aylarına tekabül eden bu sürede Tolga, o zaman ismi “One to Go” olan Gidecek Var’ın ilk kısmının 5 bölümünü yazarak güzel bir altyapı oluşturdu ve bir gece, bu altyapı sözlükten kaldırıldı. Ne olduğu ne bittiği konusunda uzunca bir süre sonra açıklama yapan Tolga bu çalışmanın başlangıç için fazla profesyonel bulunduğunu söyledi. Kim bu yorumu yapmıştı bilmiyoruz. Ama kensdisinden başka henüz katılanın olmadığı Limon roman projesi artık tamamen Tolga’nındı.

Sonra isim konusunda “sen İngilizce mi yazıyorsun"lardan sıkılan Tolga’nın aklına bir yemekte geldi "Gidecek Var”. Kafasında gezinen One to Go’ya uyan ismin çağrışmasıysa bir taşınma hikayesi aslında. “O gidecek, bu gidecek” derken Tolga’nın “homeless” olarak güncellediği statüsünü belki de apayrı bir noktaya taşıyordu. Gidecekler… Gidecek Var.

Karakterler konusunda da çok merak edilenler var. Mesela neden yabancı isimler geçiyor gibi. Gidecek Var’ın Londra’da geçmesi buna cevapken esas konuya geliyoruz. Kim bu karakterler? Kişisel olarak Tolga yorum yapmayacağını söylese de kitabın tanıtımında gördüğümüz Rico, Zyta, Helen, Carla, Aaron gibi karakterlerden en az üçünün gerçek hayattan alındığına inanıyoruz. Elbette bu noktada kitabı okuyan danışmanlar daha net bir şeyler söyleyecektir ama zamanında Tolga’nın kendisinin ima etmesinden, gerçek Zyta’nın kitabın üç veya dördüncü kısmına kadar okuduğunu çıkarabiliyoruz.

Birde September var elbet. Gidecek Var’ın kurgusal dergisi. Tolga’nın 2006-2007 yıllarındaki online dergisi EDergim’den dergilere olan ilgisini September’a da aktarması çok iyi olmuş gibi duruyor. Merve’nin September’ın sende bir yeri var mı sorusuna hafifçe gülümseyerek uzağa bakan Tolga “keşke September benim olsaydı” karşılığını vermiş. Bu kitapta gerçekten duygular var.

Duraksamalar… Her proje gibi Gidecek Var’ın da 1,5 yıllık üretim döneminde çok iniş-çıkışları oldu ve kitap, ilki Tolga’nın yurtdışında olduğu ve ikincisi bu yıl başlarında olmak üzere iki kez birden fazla ay hiç yazılmadı. Bu konu daha konuşulabilir olduğundan bizzat Tolga’ya sorduk ve ilki için “hava değişiminin iyi geleceğini sanırsınız ancak şansınız %50’dir.” yanıtını aldık. İkincisi içinse yorum yapmak istemeyen Tolga’nın aksine kaynağa çok güvenmesek de Gidecek Var’ın temasına ters düşen ama Tolga’nın Gidecek Var’a karşı dahi olsa tercih edebileceği bir dönemde olduğunu duyduk. 11 bölümünden 9,5’i tamamlanmış kitaba büyük yazık olacakken Tolga’nın bir haftada kitabı bitirmesi kuşkusuz çok iyi oldu ama buna karşı neleri kaybettiğini konuşmak istemiyoruz.

Ve on birinci bölüm. Gidecek Var yarıdan itibaren 10 bölüm olarak ilan edilmişti ancak “Yarınlar Ülkesi” olarak anılan 11. bölümün eklenmesi çok ama çok ani alınan bir karar olmuş. Tolga’nın blog’undaki güncel bir yazının başlığı da yarınlar ülkesi ve Tolga, bu benzerlik için “Benzerlik değil. İçeriğinin aksine yarınlar ülkesi, son dönemde yaşadığım en büyük yok oluş ama her yok oluşun bir başka başlangıca sebep olduğunu da biliyorum. Onun için Gidecek Var’da yaşayacak. Gidecek Var da benzer şeylerden yaşamıyor mu zaten?” ifadelerini kullandı. Gerçekten yorumsuz ama bir o kadar da derin.

Şimdilik sizler için derleyebildiklerimiz bunlar. Eğer kitabı okur ve içeriği hakkında daha net bilgiye sahip olursak ne kadar haklı veya haksız çıktığımızı görebiliriz elbet. Tolga muhtemelen şu an gülerek okuyordur ama ne olursa olsun bize bu çıkarımlarımızı çok merak ettiğini söyleyerek paylaşmamıza yol açmasını sevinçle karşılıyoruz.

Gidecek Var bitti. Hadi gelsin artık. Gelecek var :))

Merve Deniz & Emre Kırtaş.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir