Yirmi Bir

Formula 1’de 2012 sezonunun en hararetli tartışmalarından biri de 2012 takvimi üzerinden kopuyor.

Bildiğiniz üzere Haziran ayında yayınlanan ve aralarında, yanında küçük açıklama yıldızıyla birlikte Türkiye’nin de bulunduğu taslak takvimde, yeni eklenen Birleşik Devletler ve Hindistan Grand Prix’leriyle birlikte 21 yarış vardı. Türkiye Grand Prix’sinin ardından yakalanan olumlu hava sayesinde bir süre bu yıldızın kalıcı olarak gideceği ve Türkiye Grand Prix’sinin takvimde kalacağını da düşünmedik değil.

İlerleyen dönemlerde Bernie Ecclestone yönünden olmasa da takımların 20 yarış ısrarı Türkiye Grand Prix’si için de suların bulandığının habercisi gibiydi ve halen taslak formunda da sayılsa yayınlanan bir sonraki takvimde Türkiye Grand Prix’si artık ismen dahi yoktu ortalarda.

Bu son 20 grand prix’li takvime bakıyorum da; Bahreyn’in siyasi olaylar sebebiyle ne olacağı belli değil. Hindistan bazı yetişmeme problemleri sebebiyle yer değiştiriyor falan ama Türkiye, -bunlardan çok daha kolay bir biçimde aşılabilecek- parasal ve izleyici sorunları dışında Formula 1’e net bir gelecek sunabilecek, Hermann Tilke’nin son dönemde heyecanlı yarışlara belki de izin veren tek pisti İstanbul Park, acı bir biçimde o takvimde yok.

Aslında Türkiye’nin bu takvimden dışlanması 2012’den sonrasını kapsayan bir karar da aynı zamanda. Sonuçta 2012 için Türkiye’nin iyi bir alternatif olduğu kağıt üzerinde de, mantıken de doğru ama isterseniz 2012 sonrasına da bir göz atalım:

Olası New York cadde pisti planı, Meksika’nın geri dönüş haberleri, Güney Afrika’nın tekrar düşünülmesi, Rusya’nın 2014’teki kesinleşmiş girişi, Belçika/Spa’nın Fransa ile dönüşümlü yarış planlarının aslında Fransa’nın muhtemel dönüşünün işareti oluşu ve onlarca milyon doları vermeye hazır diğer petrol ülkeleri…

Gördüğünüz gibi olay 21 grand prix değil sevgili F1 severler. İşin özü Türkiye’nin o 20 küsür milyon dolarlık yıllık parayı vermemesi. Bir sponsor çıkıp “ya ben bu parayı veriyorum Formula 1 Türkiye’de kalsın” dese Bay E, takımları ikna etmez miydi? Ya da şöyle sorayım: Yukarıdaki pek olası “paralı” grad prix’ler geldiğinde etmeyecek mi?

Tabi ki Türkiye gibi Çin, Valencia gibi üzeri çizilebilecek isimler olacaktır ama F1’in gidişatında 20-21 farkı grand prix sayısında değil, ancak milyon dolarlar söz konusu olduğunda konuşulabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir