Oyun, Set ve Maç

image

15’ler, 30’lar, 40’lar, oyunlar, setler ve maçlar.. Tenisi izlemeye kalkıp da puanlama sisteminde kafası karışmayan yoktur herhalde. Wimbledon’ın bu güzel sporu gündemimizin üst sıralarına taşıdığı şu günlerde oyunu daha iyi takip etmeniz adına tenisin puanlama sistemine isterseniz beraberce göz atalım.

Öncelikle işin en temel prensibi puanlardan başlarsak, karşı tarafa yollanan bir topun karşılanamaması, tam tersi oyuncunun hata sonucu topu karşı tarafa gönderememesi veya dışarı göndermesi sonucu puan hatasız veya iyi atış yapan oyuncu tarafından kazanılmış olur. Oyunun kazanılabilmesi için bir oyuncunun dört sayı alması gerekir. İlk üç sayı 15, 30 ve 40 puan olarak oyuncunun hanesine yazılırken son sayı oyun sayısıdır.

Her iki oyuncuda 40’ar puanda ise oyunu kazanmak için bir oyuncunun peş peşe iki sayı alması gerekir. Böyle bir durumda ilk sayı avantaj olarak adlandırılırken ikinci sayı oyunu kazandırır. Eğer bir oyuncu avantaja sahipken rakibi bir sayı alırsa avantaj silinir ve tekrar herhangi birinin peş peşe iki sayı alana kadar avantaj sistemi tekrarlanır.

Altı oyun kazanıldığında set kazanılmış olur. Oyunlarda 5-5’lik bir eşitlik söz konusu olursa, set sayısı için avantaj sisteminde olduğu gibi herhangi bir oyuncunun peş peşe iki oyun kazanması beklenir. Bayanlarda üç setin ikisini, erkeklerde ise beş setin üçünü kazanan maçı kazanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir