Karanlık Alanlar (The Dark Fields) – Alan Glynn

Belki iddialı bir giriş olacak ama okumayı yeni bitirmiş biri olarak Karanlık Alanlar’ı, bir yazarın ilk kitabıyla neler yapabileceğinin mükemmel bir kanıtı olarak nilelendirebilirim.

Karanlık Alanlar’ın giriş kısmında, Eddie Spinola’nın aslında sona bağlanan bir bölümle karşılıyor bizi Alan Glynn. Daha sonra baş karakterimiz Eddie Spinola’nın ağzından bu noktaya nasıl geldiği ve başından neler geçtiğini öğrenmeye başlıyoruz.

Eski eşi Melissa’nın kardeşi Vernon Gant’le, şans eseri uzun yılların ardından karşılaşan Eddie, Vernon’ın karanlık geçmişini bildiği halde, kendisine verdiği yeni ve uyuşturucu sayılmadığı iddia edilen MDT-48 hapıyla tanışır. Piyasada tanesi 500 dolara satılan MDT-48’i içmekte başta tereddüt yaşasa da Vernon’ın anlattıkları karşısında biraz da içerisinde bulunduğu ümitsiz ortamın ardından MDT’yi alan Eddie, artık içerisinden çıkamayacağı bir dünyaya adım atar.

İlk dozun ardından Eddie, MDT-48’in algılayışına ve öğrenme kabiliyetine sağladığı katkılar karşısında hayrete düşer ve Vernon Gant’in tahmin ettiği üzere onu aramaya başlar. Vernon’ın evinde bulundukları bir anda laf dönüp dolaşıp MDT’ye gelir ve Vernon, Eddie’yi dışarı sıradan bir iş için gönderdiği sırada bilinmeyen kişiler tarafından öldürülür. Vernon’ın yanına polisten önce gelen Eddie, MDT-48’e Venon olmadan ulaşamayacağını anlayınca evini aramaya başlar ve bir miktar nakitle birlikte kendisine uzunca bir süre yetecek MDT-48 zulasına ulaşır. Üzerinde fazla düşünmeden paketleri alan Eddie Spinola artık tahmin edemeyeceği şeyleri yapmasına yardım edecek bir ilaca sahiptir.

Başta MDT’leri kendi işi için kullanmaya başlasa da zamanla bu ilacın nelere yarayacağı sorusu Eddie’yi borsaya yöneltir. Geçmişte hiç tecrübesi olmamasına rağmen borsadan, MDT-48’in geliştirdiği yetenekleriyle hatrı sayılır bir servet edinen Eddie, nakit sağlamak amacıyla Gennady isimli bir Rus mafyasına ve başarılarıyla Carl Van Loon isimli bir iş adamına ulaşır.

Carl Van Loon ile Hank Atwood’un bir şirket birleşmesinde kilit rol oynayan Eddie’nin sırf bu işten kazancı 40-45 milyon dolarlar seviyesine çıkarken MDT-48’in de yan etkileri yavaş yavaş görülmeye başlar. Baş ağrıları, şuur kayıpları ve öfke nöbetleri gibi görülen yan etkiler Eddie’nin farkında olmadan bir cinayete karışmasına kadar gider.

İlerleyen dönemde yeni bir ev, sosyal çevre derken iyice yeni bir hayata sahip olan Eddie, zaten azalan MDT’lerinin bir anda geliştiricileri tarafından yok edilmesiyle bir o kadar da köşeye sıkışmaya başlar. Borcunu ödemesine rağmen Gennady’nin MDT’yi keşfederek peşinden düşmemesi Eddie’nin son dönemece girmesine sebep olurken, sahip olduğu yarım milyonu eski eşi Melissa’ya bırakan Eddie kendini, kitabın başında içerisinde bulunduğu kaçınılmaz ortamda bulur.

Karanlık Alanlar başta da dediğim gibi gayet övgüye layık ve bunu kesinlikle hak eden bir kitap. Finali konusunda başta verdiği kopya belki sizi büyük bir sürprize sürüklemiyor ama dolu dolu okuyacağınız 399 sayfa fazlasıyla yetiyor da artıyor bile. Limitless isimiyle beyazperdeye de aktarılan Karanlık Alanlar’ın ilk Türkçe baskısı Butik Yayıncılık’tan çıkmış durumda.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir