Kapan (Caught) – Harlan Coben

Her yıl çıkardığı kitaplarla sağlam bir okur kitlesi yakalayan Harlan Coben’in, birbirinden bağımsız kitapları olarak andığımız serisinin son halkası Kapan’la birlikteyiz.

Kapan, Wendy Tynes isimli, kendilerinden yaşça küçük çocuklara ilgi duyan zanlıları, televizyonda kendi programında ifşa eden muhabirin Dan Mercer’ı konu alan programıyla başlıyor. Mercer’ın programda suçlu gibi gösterilip mahkemede aklanması Wendy Tynes’ın güvenilirliğini sarsar ve o esnada ortadan kaybolan on yedi yaşındaki Haley McWaid davası, Dan Mercer üzerindeki şüpheleri tekrar canlandırır.

Haley McWaid’in kaybolması üzerine Wendy Tynes’ın, zamanında kendi çocuğu mağdur duruma düşmüş Ed Grayson olduğunu düşündüğü kişi toplumdan dışlanan Dan Mercer’ı kendi adalet anlayışıyla cezalandırır ve olayın tek tanığı da muhabir Wendy Tynes’ın kendisi olur. Polisin Tynes’ın ifadesi doğrultusunda bulduğu deliller Dan Mercer cinayetini Ed Grayson’ın işlediği yönünde bir hava bıraksa da, Mercer’ın cesedinin bulunamaması ve Grayson’ın kendini savunma konusundaki üstün başarıları davayı çıkmaza sokar.

İtibarı zaten yeterince zarar görmüş olan Dan Marcer’ın öldürülmesinin üzerine fazla gidilmese de, bir yerde Ed Grayson sayesinde ulaşılan bir ipucu sayesinde Dan Marcer’ın otel odasında kayıp kız Haley McWaid’in iPhone’una ulaşılır. Bu esnada Dan Mercer üzerinde artan suçlamalara rağmen Wendy Tynes, Mercer’ın üniversite arkadaşlarının son yıllarda skandallarla alaşağı edildiği skandalları keşfeder ve aslında Dan’in suçsuz olabileceği izlenimine kapılır.

Haley McWaid’in iPhone’undaki GPS sayesinde ekipler kızın cesedine ulaşırken Wendy Tynes da artık bu olayı yalnızca kendisinin çözebileceğini fark eder. Dan Marcer’ın üniversiteden arkadaşı Phil Turnball’ın takıldığı “babalar klübü”, McWaid ailesi ve Dan’in eski eşi Jenna Wheeler arasında gidip gelen Wendy, sonu kitapta sıklıkla olumsuz bir davranış olarak vurgulanan, ailelerin alkollü partilere izin vermesi konusunda bir gerçeğe ulaşır.

Haley McWaid’in başına gelenler ve Dan Mercer’ın akıbeti konusundaki sürpriz finalle tamamlanan Kapan’ın zaten düşmeyen temposu, finalde fazlasıyla tavan yapıyor ve okuyucuya gerçekten ayırdığı zamana değen bir kitap hissi uyandırıyor.

505 sayfa olan Kapan’ın elimdeki ilk Türkçe baskısı Martı Yayınları’ndan çıkmış durumda. Harlan Coben’in artık aşina olduğumuz tarzının bir mükemmel örneğini daha zevkle okuyacağınıza eminim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir