Deprem mi oldu?

Efendim malumunuz ülkemiz doğusundan batısına, kuzeyinde güneyine çeşitli fay hatlarıyla sarılmış harkulade bir konumda yer alıyor. 19 Mayıs akşamı da Kütahya / Simav’ı 5.9’la yoklayan bir deprem (ve tabi ki artçıları), o bölgede olduğu kadar Marmara gibi nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu bölgeleri de etkiledi. Saat itibariyle çoğu kişinin uyanık olarak karşıladığı bu seferki sallantıların kaynağını ve etkilerini hızlı bir şekilde öğrenip sıcak yataklarımıza döndük. Peki ya bu olay 99’daki gibi gafil avlayan bir saati seçseydi?

İşte o durumlarda sabah tek parça olarak uyanırsak ve çağımızın olmazsa olmazı iletişim araçlarımız da hizmet veremez hale gelmişse fikir sahibi olabilmemiz açısından birkaç ev yapımı deprem ölçer projemi sizlere sunuyorum.

1) Avize+kalem

Aydınlatma her evin olmazsa olmazıdır ve genellikle yaşam odalarımızda öyle sap gibi bir ışık değilde avize tarzı çözümler bulunur. Depremde direk bina ila bağlantıları ve sarkık yapılarıyla harekete geçip bizi uyaran bu avizelere ilkokuldan kalma neşeli bir kalemi dik biçimde ve köşeye yakın olarak yerleştirirseniz kalem en ufak bir sarsıntıda kendini yere atacak, siz de o gece bir deprem yaşandığını anlayacaksınız.
Değerlendirmeler:
Verimlilik: 9/10
Ölçebileceği en küçük sarsıntı: 3.1
Uyarı etkisi: 3/10
Uygulama zorluğu: 6/10 (Kalemi avizede durdurana kadar canınız çıkabilir.
Dezavantajlar:

  • Kalemi temin ettiğiniz ilkokula giden kuzeninizin ödevlerini yapmak durumunda kalabilirsiniz. (Paraya kanmıyorlar)
  • Avizeler yüksekliği gereği boyları 170-175 cm arası insanların rüzgarından, 180-185 cm arası insanların saç temasından ve 185 cm ve üzeri insanların kafa temaslarından çok kolay etkilenip düzeneği bozabilir, yanlış veriler elde edebilirsiniz.
  • Uyarı etkisi düşük olduğundan size tehlikeli bir durumu duyuramayacaktır.

2) Ayaklı lamba+gong

Avize ile 3 büyüklüğünde bir depremi ölçtük, peki daha büyük bir olay olduysa? İşte o zaman gece okumalarının vazgeçilmezi, elekrtirk faturalarının haşin delikanlısı ayaklı lamba devreye giriyor. Lambanızı ayak kısmından ayıran vidamsı bölümünü üst tarafı dengede tutmakla düşmemek arasındaki ince çizgiye gelinceye kadar madeni 1TL veya 2 Euro (zaten aynılar) ile gevşetin, düşüş yönüne de çapı en az 100cm olan bir gong yerleştirin. Olası bir depremde lamba bölümü gevşek destekle kendini taşıyamayıp aşağı yönelecek ve o sırada yol üstündeki gonga çarpacak. Kalemli çözümün aksine nurtpu gibi de bir uyarı sisteminiz olacak.
Değerlendirmeler:
Verimlilik: 7/10
Ölçebileceği en küçük sarsıntı: 5.3
Uyarı etkisi: 10/10
Uygulama zorluğu: 5/10
Dezavantajlar:

  • Gong bulmak o kadar kolay bir iş değil.
  • Gece yarısı gelen bir gong sesi halkı kin ve nefrete sevk edebilir.

3) Lastiğin icadı

İlk iki seçenekle odaklandığımız aydınlatma gereçlerinden sıyrılıp ilk çağlara gidiyoruz.. Lastiğin icadı insanoğlunun yaşamını fiziksel anlamda kolaylaştırdığı kadar bu örneğimizde görebileceğimiz üzere bilimsel anlamda da kolaylaştırıyor. Tercihen en küçüklerinden oyuncak bir arabarı eğimli fakat engebeli bir zeminin üzerine koyuyoruz ve mümkün olduğunca yerden yüksek bir yere konumlandırıyoruz. En ufak bir sarsıntıda harekete geçen oyuncak arabamız üst taraftan önce masaya ve depremin şiddetine göre yere kadar düşüyor ve bu sayede deprem olduğunu anlayabiliyoruz.
Değerlendirmeler:
Verimlilik: 8/10
Ölçebileceği en küçük sarsıntı: 4.4
Uyarı etkisi: 3/10 ~ 6/10 (Düştüğü yerin gürültüsü ve odanıza uzaklığına göre)
Uygulama zorluğu: 7/10 (Kalemli çöümde olduğu gibi denge noktasını yakalamak pratik istiyor)
Dezavantajlar:

  • En verimli küçük otomobil için ilkokullu dostumuza yaklaşık 5 adet Kinder Surprise almak.
  • İlkokullu dostunuzun erkek olması ve arabayı vermek istememesi. (Bu yüzden kızlarla çalışınız)
  • Boy farkı göztmeden herkesin rüzgarından etkilenerek düzeneğin bozulma ihtimali.

Evet sevgili dostlar. Bu ve bunun gibi uyarı sistemleriyle gece gece deprem olduğunu anlamak hatta durumun farkına varmak bile mümkün. Hayatınızı kolaylaştıran çözümler sizinle olsun!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir