BlackBerry OS 6 İncelemesi

BlackBerry’nin uzun zamandır konuşulan yeni işletim sistemi OS 6, sonunda birçok cihaz için indirilebilir hale geldi. BlackBerry’lerin deyim yerindeyse iş hayatının dışında keşfedecek yerler aramaya başladığı şu dönemde yeni işletim sisteminin neler getirdiğine şöyle bir göz atalım.

Öncelikle telefonumu yaklaışık bir aydır bağlamadığım BlackBerry Desktop Software’in uyarısıyla OS 6’in nihayet son kullanıcıya sunulduğunu öğrendim. Yalnız bu noktada birçok değişken mevcut. Cihazı bir operatörden almış olmanız, başlı başına cihazınızın modeli ve benim tahminime göre internete bağlandığınız ülke bile sizin OS 6’e olan uygunluğunuzu değiştirebiliyor. Bu anlamda desktop software’deki update kısmı sizi uyarana kadar zamanınızın geldiğini anlayamamanız biraz kötü. Örneğin bu sistemi tam anlamıyla oturtan Apple için yayınlanan bir iOS güncellemesi cihazı nereden aldığınız farketmeksizin, model uyumluluğu sağlandığında tüm dünyada aynı anda yüklenebiliyor. BlackBerry’nin de gelecek için bu sisteme bir düzen getirmesi faydalı olacaktır.

Upgate uygunluğundan sonra esas konuya; içeriğe geçelim. Yaklaşık yarım saatlik download & yükleme işleminin ardından yazılımın yedeklediği ayarlar yüklü BlackBerry’niz OS 6 ile karşınıza oluyor. Klasik setup ayarlarını geçtikten sonraysa homescreen’ınız sizi, adeta “ben yeniyim” diyerek karşılıyor. Geçmiş sürümlere göre baya bir yenilik içeren homescreen’da en üstte operatör ismi ve saatin olduğu bölüme tıklayarak telefonun bağlantıları ve çalar saat gibi fasilitelere anında ulaşabiliyorsunuz. Hafif küçülen sounds bölümü üst-solda yer alırken aynı bölümün ortası son günlerin modası spotlight search’e ve varsa cevapsız çağrı, mesaj, mail, Twitter gibi uyarılara ayrılmış durumda. Değiştirmemeniz durumunda duvar kağıdının kendini gösterdiği orta bölüm ve tamamen değişen alt bölüm ana ekranımızın diğer parçaları. Geçmiş işletim sistemlerinde 6 uygulamanın bulunduğu alt kısım özünü “all” ismiyle korurken artık tüm menüye ulaşmak için all’dan da anlaşılacağı üzere BlackBerry tuşu yerine navigasyon tuşu üzerinde parmağınızı aşağı kaydırmanız yeterli. Aynı şekilde sol-sağ yaparak media, favourites, frequent, downloads gibi kısayaollara ulaşmak da kolaylaşmış.

Ve gelelim menülere. Her uygulamaya giriş-çıkış artık bir efektle beraber oluyor ve tüm menü ikonları elden geçirilmiş. Bunlarla birlikte menülerdeki yazı tabanlı stil de yerini modern kategorilere bırakmış. Ayrıca YouTube, tüm sosyal ağlarınızı tek yerde toplayan Social Feed, telefonunuzun başına bir iş gelmesi halinde bilgisayardan müdahale edebilmenizi sağlayan BlackBerry Protect, MSN, Yahoo Messenger, Google Talk ve AOL’i içeren Instant Messaging tamamen yeni uygulamalardan birkaçı. Ayrıca iPhone’dan belki de en büyük esinlenme, logosunda o günün tarihini gösteren ve arayüzü baya toparlanmış yeni Calendar’da dikkat çekiyor.

Toparlamak gerekirse BlackBerry, OS 6 ile gençleşmiş diyebiliriz. Modern tüketim çılgınlığında elindeki imkanı iş adamlarının yanı sıra gençlere de yönlendirmeye çalışan bir firma için, iPhone karşısına çıkarabileceği telefonlarına kesinlikle güzel bir temel sağlayan OS 6, başta Torch omak üzere Bold ve Curve gibi birçok serinin güncel modeline yüklenebiliyor. Cihazınızın hızına nagatif bir etki yaratmayacağını da sözlerime ekleyerek desktop software’iniz “tamam” dediği an cihazınızı upgrade etmenizi öneririm.

Modeller, uyumluluk konuları ve yeniliklerin resmi sunumlarını blackberry.com/6 adresinden takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir