107%

Formula 1’de 1996-2002 arasında geçerli olan yüzde 107 kuralı, 2011 sezonuyla birlikte geri döndü. Kısaca sıralama turlarında, pole pozisyonu derecesinin yüzde 107’sinden kötü bir derece elde eden araçların yarışa katılmını engelleyen kural, bu sene HRT ve Virgin gibi küçük takımların başına bela olacağa benziyor.

Aslında yukarıda saydığım takımların önü, birçok şartı sağlamadıkları halde 2010 yılında Bernie Ecclestone tarafından Formula 1’de daha fazla takım görmek amacıyla açılmıştı ancak kimsenin, yeni takımların 107% kuralını geri döndürtecek kadar yavaş kalacağını hesaba katmadığı da ortada.

2010’daki berbat performaslarının ardından özellikle HRT’nin 2011 kış testlerine dahi çıkmayıp direk olarak Avustralya GP’sinde belirmesi kuşkusuz diğer takımlardan yavaş kalacaklarının işaretiydi ve artık, Formula 1’de kazanmayı bırakın, puan almak ve yarış bitirmek gibi bir amaçlarının bile olmadığının göstergesiydi.

Bu anlamda 107% kuralı bana, “amacı kalmayan” takımlara iyi bir ultimatom olacak gibi geliyor. Yarıştıkları arenanın Formula 1 olduğunu ve serinin gerekliliklerini kavrarlarsa eminim bütçeleri dahilinde daha iyi şeyler yapacaklardır. Buna yetecek güçleri yoksa da en azından artık, F1’in imajını daha fazla zedelemeden çekilmek için güzel bir nedenleri var.

Aslında esas problemin, bu takımların önce yarışmasına izin verip, F1’e zarar vermeye başadıklarında 107% kuralına başvuranlarda olduğunu birilerinin hatırlatması lazım.

Son olarak 107% kuralına takılan bir takıma, antrenman dereceleri gibi bazı şartları incelelyen komiserler kurulunun yarışma izni verme yetkisinin bulunduğunu da belirtmek lazım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir