Oyunbozan (Deal Breaker) – Harlan Coben

Bugün, ilerleyen dönemde baş kahramanının ismiyle anılacak olan Harlan Coben’in Myron Bolitar serisinin ilk kitabı Oyunbozan’a şöyle bir göz atacağız.

Eski basketbolcu, şu an spor menajerliğiyle uğraşan ve zamanında azda olsa polisiye geçmişe sahip Myron Bolitar’ın yaşamı, bir gün eski kız arkadaşı Jessica Culver’ın dönüşüyle farklı bir boyut kazanır. Jessica’nın kayıp kız kardeşi Kathy Culver ve yakın zamanda yaşamını yitiren babası Adam Culver’ın hikayesi birçok soru işareti barındırmaktadır ve Jessica’nın olayların aydınlatılmasında Myron’dan başka güvenebileceği bir isim yoktur.

Bolitar’ın yakın dostu Win’le (Windsor Horne Lockwood III) beraber başlattığı araştırma Kathy Culver’ın içerisine düştüğü durumu gözler önüne sererken Jessica ve Kathy’nin babalarının ölümü de tesadüf gözükmemektedir. Kathy’nin fotoğrafının kullanıldığı ve belirli bir amaç için tanıdığı birkaç kişiye yollanan dergi de, Kathy’nin yaşayıp yaşamadığı kadar bu işten birilerinin faydalanmaya çalıştığını da işaret etmektedir. Myron’ın menajerliğini yaptığı ve Kathy’nin nişanlısı Christian Steele’in transfer şartlarının kötüleştirilmesi ve Adam Culver’ın eski dostu Paul Duncan’ın değişmeye başlayan rolü, Myron ve Win için olayı çözmek konusundaki anahtar noktalardan sadece bir kaçıdır. Kanıtlar bir araya geldikçe olayı aydınlatmaya adım adım yaklaşan Bolitar, düğümün Christian Steele üzerinden çözüleceği konusunda fazla zorlanmaz.

Oyunbozan, orijinal dilinde 1995 yılında yazılmış bir kitap ve Harlan Coben’in son dönemdeki eserlerinin yanında açıkçası yazarın biraz daha başlangıç aşamasında olduğunu belli ediyor. Büyük araştırmalar ve toplanan delillere rağmen sonunda hikaye o kadar kolay bitiyor ki bir okur olarak finale yaklaşırken bu detayların daha çeşitlendirilmiş olmasını, en azından finale bağlanmış olmasını istiyorsunuz. Ayrıca yazarın bahsettiğim yeni jenerasyon kitaplarını okuduktan sonra Oyunbozan’a geçmek de kuşkusuz beklentilerin kronolojik yenilgisine tanıklık ediyor. Ama ne olursa olsun 2011 yılında onuncu Myron Bolitar halkası Live Wire’ı piyasaya süren Harlan Coben için seriye güçlü bir başlangıç olmadığını da kimse iddia edemez. Oyunbozan’ın birinci Türkçe cep baskısı 448 sayfa olarak Martı Yayınları’ndan çıkmış durumda. Günümüzün güçlü yazarlarından birinin seriye başlangıç kitabı olması bile Oyunbozan’ı fazlasıyla okunabilir kılarken içeriğinden de pişman olmayacağınızı size söyleyebilirim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir