iPad 2 Preview

Apple’ın popüler teknolojik oyuncağı iPad’in ikinci jenerasyonu geçtiğimiz günlerde tanıtıldı. Steve Jobs’ın, hakkında çıkan sağlığının iyiye gitmediği iddialarını yalanlarcasına sahneye çıktığı iPad 2 tanıtımında bizzat bulunması da kuşkusuz beklenenden daha iyi bir cihaz tanıtılacağı havasını veriyordu.

Ama bana göre olmadı. Özellikle birinci nesil iPad’in incelemesinde Türkiye’ye ne denli geç geldiğini söylemiş, iPad 2’nin neden beklenip beklenmemesi gerektiğini söylemiştim. Bugün karşımızda bütün endamıyla duran iPad 2’ye baktıkça da birkaç ay önce gayet doğru tavsiyelerde bulunduğumu seziyorum..

Öncelikle açık ve net olarak söyleyebilirim ki iPad 2, Apple’ın rakipleri yüzünden çıkartmak zorunda kaldığı tam bir geçiş cihazı. Birisi o işlemciyle, diğeri şu kameralarla gelince tablet piyasasının hakimi Apple’ın eli ister istemez bir yılda kuvvetsizleşti. Rakiplerinin sadece ve sadece iPad’i geçmeye çalıştığı düşünülürse de yeni çıkan her cihazın orijinal iPad’ten üstün donanımlara sahip olduğunu (ve olması gerektiğini) kimse inkar edemez. Bununla birlikte yazılım ve kullanışlılık zırhıyla bir sene idare eden Apple için ikinci jenerasyon iPad, teknik anlamda bir cevap vermekten başka bir amaca hizmet edemeyen bir ürün oluyor.

Güzel bir incelik, vur deyince öldürürcesine eklenen gereksiz iki kamera ve iOS uygulamalarının kısa vadede ihtiyaç duymayacağı çift çekirdekli bir işlemci. Kağıt üstünde çok güzel özellikler ve Apple’ın o mükemmel pazarlama stratejisiyle kuşkusuz yeniden liderliğe oynayacak ama aktif bir kullanıcı olarak açıkçası hiç biri bana bir anlam ifade etmiyor.

İlk nesle oranla kullanıcıların iPad 2’den bu “büyük” yeniliklerin dışında esas beklediği tek şey neydi biliyor musunuz? Tabi ki iPhone 4’te harikalar yaratan retina display. Aradaki farkı gören biriyseniz bu ekranın iPad gibi bir cihazda neler yapabileceğini hayal edin. Ama gelin görün ki “geçiş cihazımız” iPad 2’de Apple, retina display’i es geçip göz boyayıcı teknik iyileştirmeler ve smart cover ismiyle lanse ettiği, tekelcilik kokan ve $39~$69 aralığında satışa sunulan kılıflarıyla, daha doğrusu cihazın sadece ön yüzünü kaplayan örtüleriyle karşımıza çıkıyor. Açınca cihazı uyku moduncan çıkaran, kapayınca uyku moduna alan, şekilden şekle destek sağlayan kılıflar kesinlikle çok kullanışlı ama onu da artık Apple’dan almak durumunda olmanız size de bir şeyler ifade etmiyor mu?

Sözün özü iPad 2, tablet piyasasıyla şu ana kadar tanışmamış çoğunluk için kesinlikle ilk ve en uygun seçenek olacaktır ama orijinal iPad (hatta iPhone 4) sahibi bir kullanıcının iPad 2’ye yönelmesinde en ufak bir sebep malesef göremiyorum. Kademeli olarak 11 ve 26 Mart’ta, iOS 4.3 yazılımı, orijinal modelde olduğu gibi 16, 32 ve 64GB’lık sürümleri, siyah ve beyaz olmak üzere iki renk seçeneği ve ilk nesliyle neredeyse aynı fiyatlarda piyasaya çıkacak olan iPad 2’nin teknik özellik ve yenilikleriyse şöyle:

  • 1GHz çift çekirdekli A5 işlemci,
  • İlk modele göre %33 ince ve %15 hafif tasarım. (241.2×185.7 mm, 8.8 mm incelik),
  • Orijinal iPad’e oranla 9 daha güçlü grafik performansı,
  • 10 saatlik pil ömrü,
  • Manyetik tasarımla cihazın üzerini kapatan ve belirli konumlarda sabitleyen kılıf (örtü),
  • FaceTime ve video kaydı için 2 kamera.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir