İhanet Noktası (Deception Point) – Dan Brown

Orijinal olarak Deception Point ismiyle 2001’de yazılan kitap, tahmin edilebileceği üzere Dan Brown’un Türkiye’deki popüleritesini kazandığı Da Vinci Şifresi‘nden sonra çevrilmiş durumda. Bunun da etkisiyle biraz farklı bir sırayla da olsa, Dan Brown’un tüm kitaplarını sonunda bitirmenin tadıyla, sizlere bugün İhanet Noktası’ndan bahsedeceğim.

Öncelikle kitabın, Amerikan başkanlık seçimleri ve NASA’nın dolaylı olarak bu seçimlere olan etkisiyle şekillendiğini söylersek yanlış olmaz. Amerikan başkanı Zachary Herney’nin desteklediği uzay programları ve NASA’nın son dönemde bu desteğin karşılığını yeterince verememesi halkın gözünde bu iki tarafı başarısız göstermeye başlar. Yaklaşan başkanlık seçimlerindeyse, yardımcısı Gabrielle Ashe’ın büyük etkisiyle kampanyasını NASA’nın harcadığı milyar dolarlar üzerine kuran Senatör Sedgewick Sexton, NASA’nın geniş bütçesinin bir bölümünü -ki sonra hepsini olduğunu da gördük- özellikle eğitim gibi daha ihtiyaç duyulan alanlara yönlendireceğini açıklamasıyla halkın gözünde mevcut başkan Zachary Herney karşısında bir hayli popülerite kazanır.

Bunların yanında Senatör Sedgewick Sexton’ın kızı Rachel Sexton esas karakterimizdir ve William Pickering önderliğindeki kısaca NRO (Türkçe baskıda UKO) olarak anılan Ulusal Keşif Bürosu’nda Beyaz Saray’a keşifleri sunan bir konumda çalışmaktadır. Babasının görüşlerine hayli zıt bir karakter olan Rachel Sexton’ın başkan Zachary Herney’den aldığı görüşme talebi kendisini geri dönülmez bir maceranın içerisinde bulmasına sebep olur.

Başta NASA’nın başarısızlığı çok tartışılan ve bu sebepten Senatör Sedgewick Sexton’ın kampanyasına fazlasıyla yarar sağlayan EOS (Türkçe baskıda KYYT) yani dünya gözlemleme sisteminin bulduğu söylenen Milne buzulundaki göktaşı, dünya dışı yaşam formlarının varlığını fosilleriyle ispatlayan bir kanıt olarak NASA’nın önünde durmaktadır. Şimdi yapılması gereken tek şey, göktaşını buzun içerisinden çıkarıp son dönemlerde imajı lekelenen NASA’yı halkın gözünde tekrar kahraman yapmaktır. Üstelik bu hamle, gerçekleşmesi halinde başkan Zachary Herney’nin, Senatör Sedgewick Sexton’a karşı mutlak seçim zaferini de beraberinde getirecektir. Aldığı haberler karşısında heyecanını gizleyemeyen ümitsiz Amerikan başkanı Zachary Herney, zaferin gölgelenmesini önlemek için aralarında Rachel Sexton, halkın güvenini televizyon programlarıyla kazanmış başarılı belgeselci ve okyanus bilimci Michael Tolland, astrlojist Corky Marlinson, buzul bilimci Norah Mangor ve fosil bilimci Dr. Wailee Ming’i içeren bağımsız bir bilim heyetini de Milne buzuluna yollar. Başlarda her şeyin yolunda gittiği Milne buzulunda, göktaşının çıkarılmasının ardından bulunduğu yerdeki soru işaretleri birçok kişinin farketmeden bir oyunun içerisine çekildiğini işaret etmektedir ve durumu aydınlatmak hayatları pahasına da olsa Rachel Sexton, Michael Tolland ve Corky Marlinson’a düşer. Norah Mangor ve Dr. Wailee Ming’se çoktan bu oyunun ilk kurbanları olmuşturlar.

Bu noktadan itibaren kitap, Rachel Sexton, Michael Tolland ve Corky Marlinson üçlüsünün kitabın “kötü adamları” sayabileceğimiz Delta ekibiyle olan mücadelesi ve ellerindeki, göktaşının sahteliğini açıklayan bilgileri yetkili makamlara ulaştırma çabaları ile devam eder. Dan Brown’un klasik başarılı hedef şaşırtmaları Delta gücünün “idarecisi” konusunda yine devreye girerken artık sadık okuyucularının rahatlıkla anladığı üzere bu sır perdesi UKO başkanı William Pickering ile başkan yardımcısı Marjorie Tench’in buluşması (veya buluşamaması) sırasından fazlasıyla açıklığa kavuşur ve doğal olarak sorunun cevabı esas kızımız Rachel Sexton’ı fazlasıyla şaşırtan bir kişidir.

Aksiyon sahnelerinden fazlasıyla bahsedip okuma zevkinizi kaçırmadan son gülen meselesine geçmek istiyorum. Senatör Sedgewick Sexton’ın artık daha fazlasını istemekten elindekini kaybetmesi ile başkan Zachary Herney’nin her zaman dürüstlüğü ve centilmence mücadeleyi seçmesi -gerçek hayatla bazen çelişse de- kuşkusuz her zaman doğru olanın kazandığı mesajını veriyor. Bu arada Sedgewick Sexton’ın yardımcısı Gabrielle Ashe’ı harcaması da bizim “gizli iş çevirirken eş değiştirme” lafına atıfta bulunur gibi olmuş ki yazar bir Türk olsa eminim bu sözü bir yerlerde görebilirdik.

Diğer yan karakterlere de kısaca değinecek olursan; kitabın özsözünde bahsi geçen ve tüm plan uğruna öldürülen ilk kişi Kanadalı jeolog Charles Brophy, kendisinden daha çok şey beklesem de kitap boyunca sönük kalan NASA başkanı Lawrence Ekstrom ve tabi ki EOS sisteminin sorumlusu ve aynı zamanda hatalı çalışmasının da sebebi Chris Harper anılacak kişiler arasında.

544 sayfadan oluşan İhanet Noktası’nınelimdeki beşinci Türkçe baskısı Dan Brown kitaplarından alıştığımız üzere Altın Kitaplar’dan çıkmış durumda. Yarısına kadar mükemmel karakter ağlarını ve sırları öğrendiğiniz, sonrasındaysa aksiyondan başınızı kaldıramayacağınız bu kitabı, Dan Brown’la önceden yolunuz kesişsin veya kesişmesin mutlaka okumalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir